Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/huvudstaden-byter-jatteraketer-mot-musikfyrverkeri/

STHLM

Huvudstaden byter jätteraketer mot musikfyrverkeri

Bild från förra årets nyårsfirande Foto: Johan Jeppsson/TT

Färre och mindre – men ackompanjerat av musik. I år väljer Stockholms stad att ta hänsyn till djur och natur när staden anordnar nyårsfirande.

DN Text

I kväll blir 2019 till 2020 och när det ska firas i Sveriges huvudstad görs det i mindre skala än vad stockholmarna är vana vid.

Tidigare år har fyrverkeripjäserna skjutits 300 meter upp i luften och vid klart väder kunnat ses över stora delar av Stockholm. Men i år blir det mindre kraftfulla pjäser som når mellan 60-75 meter upp som kommer att kunna ses främst från Gustav Adolfs torg och Norrbro.

Det är så kallade musikfyrverkerier, fyrverkeritårtor som skjuts upp samtidigt som musik ackompanjerar smällarna, som staden satsar på i år.

Musikfyrverkeriet skjuts upp från Slottskajen med Slottet som kuliss och pågår i cirka tio minuter. Musiken som kommer att spelas är svensk – allt från klassisk musik till Avicii.  

Själva firandet sker på Norrbro och Gustav Adolfs torg där musik och lampor kommer att spela och lysa upp både innan och efter fyrverkerierna

Även om årets fyrverkerier inte är billigare än tidigare år så är orsaken till det mer minimalistiska firandet andra skäl.

– Skälet är att vi vill skapa ett mer hållbart firande men samtidigt inte tappa den festliga stämningen. Det blir en stor skillnad i ljudnivåer. Det kommer inte alls låta så mycket och långt bort som det brukar vilket kan vara skönt för både djur och människor, säger Therese Bonnevier på kulturförvaltningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt