Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hyresprotesterna på Valla torg fortsätter

Anders Sundman, Mathias Wåg och David Weir vid ockuperade Walla scen protesterar mot höjda hyror.
Anders Sundman, Mathias Wåg och David Weir vid ockuperade Walla scen protesterar mot höjda hyror. Foto: Magnus Hallgren

På Valla torg fortsätter kampen mot höjda hyror. Nu lovar Stockholmshem hyresgästerna olika renoveringsnivåer och en kvarboenderabatt.

– Vi får se vad det innebär. Jag har svårt att lita på Stockholmshem, de har skött processen dåligt, säger David Weir, hyresgäst.

På ett regnpiskat förortstorg står skyltar med parollerna ”Valla för alla” och ”Alla ska kunna bo kvar”. Lokalen Walla scen är ockuperad sedan månadsskiftet.

Boende, företagare och kulturföreningar protesterar mot chockhöjda boendehyror och att verksamheter i det redan halvtomma centrumet kastas ut för att bli byggbaracker under flera år.

Folk kommer och går i jämn söndagslunk i lokalen. På väggen sitter artikeln ur lördagens DN där bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) lovar att ingen ska behöva flytta från allmännyttan på grund av höjda hyror efter renoveringar.

Stockholms tre allmännyttiga bolag har fått direktiv att alla hyresgäster ska få välja renoveringsnivå för att undvika chockhöjningar.

– Vi blev förvånade när vi läste artikeln. Det låter ju bra men varför gäller det inte oss? När Stockholmshem beslutade sig för att göra området till uppvisningsområde kallat ”Grow smarter” försvann möjligheten att välja renoveringsnivå. Allt skulle bli högteknologiskt och miljösmart, säger ockupanten Anders Sundman.

Stockholmshem meddelar nu att man i veckan ska informera hyresgästerna om sitt förslag till nya hyresnivåer. Man förhandlar fortfarande med Hyresgästföreningen och hyran är inte klar.

Förslaget innebär enligt vad Stockholmshem delger DN på söndagen två olika hyresnivåer, en basnivå och en utökad nivå i ombyggnaden. Skillnaden gäller renoveringen av köket.

Vad blir skillnaden i hyra?

– Det beror på storlek, för en 3:a på 73 kvadrat kommer månadshyran att bli drygt 200 kronor lägre om man väljer basnivån, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem.

Man vill också ge boende en permanent kvarboenderabatt.

– Vi erbjuder också en kvarboenderabatt för dem som väljer att flytta tillbaka. Plus en treårig hyresrabatt.

Hur stor blir rabatten?

– Den informationen kommer vi att ge våra hyresgäster nästa vecka.

På Valla torg har man inte nåtts av förslaget. Både olika renoveringsnivåer och kvarboenderabatt är nyheter.

– Två hundra kronor låter inte så mycket, vi vill ha fakta på bordet innan vi ropar hej. Det är ju en delseger att ge rabatt till dem som redan bor här. Men man förändrar ju områdets struktur och tar bort möjligheten permanent för människor med låga inkomster att bo här, säger Anders Sundman.

I dag finns en stor andel fattiga pensionärer i området och skepsisen mot bostadsbolaget är stor.

– Vi har blivit totalt överkörda. Man kan fråga sig vad allmännyttan betyder egentligen när den ska vara så vinstdrivande, säger David Weir.

Han bor på andra våningen i ett av de karakteristiska punkthusen som ska renoveras först. Han betalar drygt 7.000 kronor för en fyra, den nya hyran uppskattar han till cirka 11.000 kronor.

– Med den hyran får jag flytta någon annanstans, till Södertälje kanske, säger han.

Vad som händer med Walla scen och den pågående ockupationen för att få behålla en samlingslokal under byggtiden är oklart.

– Vi fortsätter ha en dialog med Walla scen Vi har gjort bedömningen att detta är det bästa för hyresgästerna, för att minimera störningar och minska antalet byggbodar i området, säger Karin Stener.

Hon vill inte kommentera bostadsborgarrådets löfte att ingen hyresgäst ska behöva flytta på grund av hyreshöjningar efter renovering.

–  Jag kan inte kommentera vad Ann-Margarethe Livh sagt till DN. Vi har ingen ambition att vara hyresdrivande. Vi har och kommer att ha kontakt med alla hyresgäster och se hur vi kan stötta de behov som finns.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.