Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

I Alby ska civilkurage bli norm

Marguerite Lindkvist har gjort precis det som Peter Svensson från Huskurage tycker att man bör göra och agerat när hon misstänkt att någon i huset där hon bor farit illa.
Marguerite Lindkvist har gjort precis det som Peter Svensson från Huskurage tycker att man bör göra och agerat när hon misstänkt att någon i huset där hon bor farit illa. Foto: Erik Ardelius

Flera gånger har hon knackat på när hon hört att det inte stått rätt till inne hos någon av hennes grannar.

– Jag har varit rädd, men jag tycker ändå att det är en självklarhet, säger Marguerite Lindkvist i Alby.

Fastighetsägaren Mitt Alby vill göra hennes civilkurage till norm.

Vardagskväll. Mellan huslängorna på Albyberget spelar barnen fotboll, de vuxna strävar hemåt med sina matkassar. Inne i samlingslokalen på Rådmansbacken viker Conny Aldevald upp några bord medan Gerda Larsson ser till att projektorn fungerar.

Den förre är miljövärd hos fastighetsägaren Mitt Alby, den senare, Gerda, är chef för Mitt Albys alla sociala projekt.

– Det är alltid svårt att veta hur många som dyker upp på sådana här möten. Men ett gäng ska det bli i alla fall, säger Conny och langar fram en pumptermos med kaffe, bullar och en stor påse Bridgeblandning.

Kvällens ämne är svårt, tungt och känsligt: våldet i nära relationer, det som oftast sker innanför hemmets väggar.

– Vi känner att vi både vill och måste prata om det. Ökad trygghet och trivsel står högst upp på nästan allas listor över vad som är viktigast där man bor, säger Gerda Larsson.

Det finns 1 303 lägenheter på Albyberget. Officiellt bor det 4 000 människor här. Statistiskt sett förekommer våld i var tionde barnfamiljslägenhet.

– Vi har ingen anledning att tro att det är bättre eller sämre just här. Våld i nära relation är en angelägen fråga oavsett var man bor och som fastighetsägare vill vi visa att vi bryr oss, fortsätter hon.

Alla boende har blivit inbjudna till mötet. Det ska handla om hur man som granne kan agera om man misstänker att någon far illa. Men uppslutningen är skral, de tolv som kommer är de som brukar dyka upp; eldsjälarna, de som orkar bry sig.

Alla anställda i mitt Alby har gått en internutbildning i Huskurage och är nu ambassadörer för den policy – det ”tänk” – som Huskurage står för.

Peter Svensson, som grundat Huskurage, börjar med att säga det obehagligt faktiska: Att 200 000 barn lever i familjer där det förekommer våld. 50 fall av våld i nära relation eller hem polisanmäls varje dag – en bråkdel av det som sker, enligt BRÅ.

– Våldet kostar samhället minst 4,5 miljarder om året. Och vet ni vad som nästan alltid visar sig i de få fall som trots allt utreds? Jo, att det fanns vittnen. Det fanns grannar som förstått, som hört, säger Peter Svensson.

Marguerite Lindkvist, som bott på Albyberget sedan 1993, är en av dessa.

– Jag är ett sådant, ett vittne. Men jag har aldrig tvekat att ringa på, även om jag varit rädd. En gång blev en man som slog sin fru dömd till 1,5 års fängelse efter att jag ringt polisen och bankat på deras dörr. Jag fick höra en massa glåpord, men det var det värt, säger hon.

Marguerite Lindkvist berättar att hon även sagt till barn att om de inte har det bra eller om mamma och pappa bråkar så är de välkomna hem till henne. Hon har knackat på dörrar och frågat om allt är okej, att hon hört ljud som gjort henne orolig. När hon varit rädd på riktigt har hon skrikit ”nu ringer jag polisen” genom brevinkast.

Peter menar att det är just detta som är huskurage.

– Att knacka på och fråga hur det står till kan vara skillnaden mellan liv och död. Och knackar du på och har helt fel, allt var lugnt – då lånar du bara en Alvedon och absolut ingen skada är skedd.

Det låter enkelt, men några är skeptiska, säger att de aldrig skulle våga, att de inte vet vilka grannarna är.

– Huskurage är inget tvång, ingen regel. Vi vill bara sprida tankesättet, visa att grannar bryr sig, säger Gerda Larsson.

Att ringa polis eller socialtjänst hjälper oftast inte – det tar för lång tid innan de kommer menar vissa.

– Om man på riktigt hör att någon slåss, klart man ska tillkalla polis. Men innan de kommer kan man gå ihop flera grannar och knacka på. Om man säger att man är orolig så är det ofta lite avväpnande, det är svårt att bli arg på några som bryr sig, säger Marguerite Lindkvist.

Mötet är slut. Men arbetet fortsätter. Mitt Alby ska sätta upp anslag i alla portarna med tips på hur man kan agera om man misstänker att någon far illa.

Fakta.

Mitt Alby

Mitt Alby är ett fastighetsbolag som för 1,5 år sedan köpte 1 303 lägenheter på Albyberget av Botkyrkabyggen.

Mitt Alby har bland annat som mål att öka den sociala gemenskapen i bostadsområdet. De har lanserat ett ”amnestiprojekt” där personer som bott svart länge får chansen att ta över sina kontrakt.

De arbetar med också mentors- och läxhjälpsprojekt för att ”inspirera de unga i området att själva utveckla idéer som kan bidra till en bra boendemiljö”.

Huskurage

Huskurage är ett privat initiativ taget av Peter Svensson och Nina Rung som båda på olika sätt länge arbetat med våldprevention. De vill sprida sitt ”tankekoncept” till fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och kommuner i syfte att lyfta det faktum att ökat civilkurage kan fungera brottspreventivt.

I dag har flera stora fastighets-ägare och kommuner anammat deras policy som man får ta del av gratis. Läs mer på huskurage.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.