Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/i-dag-gar-prideparaden-genom-stan-har-ar-allt-du-behover-veta/

STHLM

I dag går Prideparaden genom stan – här är allt du behöver veta

Så här såg Prideparaden ut i Stockholm 2017. Foto: Erik Simander/TT

I dag är det dags för Prideveckans allra största evenemang - Prideparaden. Omkring 45.000 personer väntas delta och hundratusentals åskådare följa den färgglada paraden genom stan.

Stockholms Prideparad är den största i Norden och går i år av stapeln på Norr Mälarstrand vid Stadshuset klockan 13.00. I år väntas över 200 ekipage och omkring 45.000 personer väntas delta och närmare en halv miljon åskådare brukar ta sig ut på gator och torg för att ta del av festligheterna – något som påverkar trafiken.

Flertalet innestadsbussar får omlagda körvägar och indragna hållplatser från cirka 11.30 till 20.00. SL rekommenderar därför resenärer att istället välja tunnelbana och lokalbana under dagen. Även biltrafiken i stan påverkas då det kommer att vara mycket begränsad framkomlighet i centrum. Avspärrningarna beräknas gälla fram till cirka 17.00.

Vid Tegelbacken och Stureplan kommer paradutropare att presentera ekipage och dessa två platser kan därför samla mycket folk. Även vid Nybroplan har man goda chanser att ta del av paraden som åskådare.

Enligt Stockholm Prides pressavdelning är det bra om man kommer i god tid. Man bör också vara beredd på att den 4,3 kilometer långa promenaden till Östermalms IP kan ta allt från tre till fem timmar beroende på var i ledet man går.

Läs mer: Så blev upproren vid Stonewall startskottet för Pride 

Läs mer: Ikonisk hbtq-aktivist: ”Allting vi kämpat för kan försvinna om vi slutar”