Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 23:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/i-dag-kommer-domen-mot-poliserna-som-skot-eric-torell/

STHLM

I dag kommer domen mot poliserna som sköt Eric Torell

03:42. DN berättar vad som egentligen hände natten då Eric Torell följde efter en polispatrull för att leka.

Hade poliserna fortfarande nödvärnsrätt, när de sköt skotten som träffade 20-årige Eric Torell i ryggen? Och borde polisen som ledde insatsen ha planerat den annorlunda?

Nu kommer domen mot de tre poliser som åtalats för brott i samband med den tragiska dödsskjutningen.

TT Text

Totalt avlossades 25 skott mot Eric Torell, en 20-årig man med Downs syndrom som rymt hemifrån tidig morgon den 2 augusti förra året. Med sig hade han ett verklighetstroget vapen i plast, och han uppfattades av poliserna som beväpnad och livsfarlig.

Tre poliser stötte ihop med Torell på en innegård i Vasastan i Stockholm och sköt i vad som kallas inbillat nödvärn. Tre av skotten träffade, varav två i ryggen. Ett av dessa var dödande.

Läs mer: Det hände natten då Eric Torell dödades av polisen 

Åklagaren har åtalat den 31-årige polis som sköt det dödande skottet för vållande till annans död. En 36-årig polis som sköt det andra skottet i ryggen åtalades för tjänstefel. Enligt åklagaren har nödvärnsrätten upphört när Torell vände ryggen till.

Åklagaren yrkade i sitt slutanförande på att 31-åringen skulle dömas till villkorlig dom och böter, och 36-åringen till böter.

Båda nekar till brott och har under förhandlingen förklarat hur de kände att de befann sig i livsfara, och att förloppet var mycket snabbt.

Läs mer: Här är polisen radiotrafik under insatsen  

Foto: Paul Hansen

Även den polis som ledde insatsen bör dömas till dagsböter för tjänstefel anser åklagaren, som hävdar att mannen inte vidtagit de åtgärder han borde. Försvaret anser dock att en polisinsats i sig inte är fråga om myndighetsutövning, och att insatschefen därför inte kan dömas för tjänstefel.

Stockholm tingsrätts dom kommer klockan 14.00.

Erics mamma inför rättegången: Det finns inga vinnare i det här