Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

I du sköna nya värld duger inte Vreten

Klicka på länken i artikeln för att se en större version av bilden.
Klicka på länken i artikeln för att se en större version av bilden.

SL byter namn på Vretens tunnelbanestation. Nytt namn blir Solna strand. DN Stockholms Anton Säll berättar om hur hans station kidnappades av politikerna och fastighets­ägarna.

Det är söndag och tidig eftermiddag och jag är på väg till tunnelbanan. Jag korsar Tritonvägen, stannar för en polisbil som kör upp från garaget och viker till höger, upp på trottoaren. Här är husen idel gråa eller tegelfärgade. I en olåst gallerbur framför ett av dessa står minst ett dussin lika olåsta cyklar från Posten. Den klara gula färgen på cyklarna bryter av mot den färglösa omgivningen.

Klicka här för att se en större version av tunnelbanesystemet.

Mot stationen och förbi den helgstängda pressbyrån. Till vänster ligger ett stort, dassgrått hus så fult och själlöst att inte ens en obotlig optimist kan hitta något vackert i omgivningen. Välkommen till Solna strand, the tunnelbanestation formerly known as Vreten t-bana.
Området har kallats för Vreten i över hundra år. Precis som alla andra stationer med mindre fonetiskt tilltalande namn har det gamla namnet en historia. På 1800-talet låg ett torp i korsningen mellan Landsvägen och Tritonvägen. Torpet hette Vreten.

Trots att villor, hyreshus och industriområde byggdes i området behöll det sitt namn i över hundra år. Nu är det dags för förändring. Solna stad och fastighetsägarna har tröttnat. Nu är det dags för framtidsvisioner.

Stationen blir nu den andra tunnelbanestationen och den fjärde hållplatsen i Stockholms lokaltrafik med prefixet Solna. Sedan tidigare har vi Solna C på tunnelbanan, Solna station på pendeln och från och med i år Solna Business Park på tvärbanan.

”Namn ska kännetecknas av stabilitet och hållbarhet, d.v.s. ha förutsättning för att vara beständiga i tid”, skriver trafikförvaltningen i sitt tjänsteutlåtande. Därför väljer man alltså att byta namn från ett mer än 100 år gammalt namn till ett som inte ens har tjugo år på nacken.
Det finns en bakgrund till namnbytet. Redan för drygt tio år sedan kom samma fastighetsägare överens med Solna stad om att Vreten var ett rätt uselt namn. Det nya namnet måste signalera någonting helt annat. Det måste kännas inbjudande och exklusivt. Framtid 2.0. Stadsdelen bytte namn från Vreten industriområde till Solna strand.

I en skrivelse till trafiknämnden har företrädare från de olika fastighetsägarna i området argumenterat för sin sak på ett synnerligen kompetent sätt. De menar att det finns flera givna anledningar till att stationen borde heta Solna strand. Alla kallar ju ändå området för det och ett namnbyte på stationen kommer dessutom att göra livet oerhört mycket enklare för den vanlige resenären, resonerar man. Och det är ju rimligt. Tänk om en resenär skulle behöva kolla upp på egen hand vilken station som ligger närmast. Det är att lägga orimligt mycket ansvar på resenären.

Den stora anledningen till att fastighetsägarna föredrar Solna strand framför Vreten stavas pengar. Näringslivet i området skulle må bra av ett namnbyte på stationen, konstaterar näringslivet. En namnändring skulle bidra positivt till den fortsatta stadsutvecklingen och stärka näringslivet i regionen.

Stadsutveckling och stärkt näringsliv. Politiker i allmänhet och solnapolitiker i synnerhet är för stadsutveckling och emot stadsavveckling, så givetvis tycker politikerna att det här är en alldeles utmärkt idé.

Solnapolitikerna har en gång tidigare visat sig positiva till att byta namn på stationer. För tio år sedan fanns långt gångna planer på ett namnbyte av stationen Näckrosen. Nytt namnförslag var Filmstaden. Namnet blev godkänt, och en viss biografkedja jublade högt. Den gången blev det till slut inte så då ingen ville betala för bytet. Den här gången kommer fastighetsägarna att stå för kalaset.

Ingen vet vad som kommer hända härnäst. Kommer Gamla stan att byta namn till Old Capital of Scandinavia? Kommer Hötorget byta namn till Stockholm Sky City? Döps Hornstull om till #Hornstull? Framtiden är oviss, men ser allt annat än ljus ut för Nisse i Hökarängen.

Björn Holmberg på SL sa i en intervju att man inte hade hittat några ”Vretenkramare” inför namnbytet. Han har antagligen inte letat särskilt noga. Jag säger nej tack till nya, företagsvänliga stationsnamn och ja tack till namn som Gubbängen och Tallkrogen, fula men unika namn med historia. Behåll Blåsut. Säg nej till SKHLM och SoHo. Ta kampen mot den moderna namngivningen.

Har vi döpt stationerna rätt? Kom med egna förslag i kommentarsfältet nedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.