Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ida-yttergren-nar-champagnen-tillsatts-vacks-det-daliga-omdomet-till-liv/

STHLM

Ida Yttergren: När champagnen tillsätts väcks det dåliga omdömet till liv

Vasastan 22.37.

Ida Yttergren
Rätta artikel

Jag har svårt för pretentiösa tillställningar. Det färdiga receptet på hur en fest ska gå till gör mig obekväm. I år reser jag bort och undviker därmed högtidsgrytan som vanligtvis utgör nyårsafton. På avstånd kan jag se framför mig hur ingredienserna tillförs till festligheterna hemma i Stockholm. 

Grytans bas utgörs av den pompösa trerättersmeny som avnjuts vid ett prydligt dukat bord. En tidig tillsats är hummersoppan som bordsgrannen spiller över den påkostade festklädseln redan under förrätten. 

Snart tjoas det glatt när snubben i smoking anländer med ostronen. I sånghäftet finns smaksättare som känns igen från midsommar. 

Vid tolvslaget trotsar kvinnorna kylan i klänning, högklackat och tunna strumpbyxor för att se på när ostronsnubben sköter fyrverkeriet. Övriga män gör några tappra försök att bidra till showen.

När champagnen tillsätts väcks det dåliga omdömet till liv. Framåt tvåtiden kommer någon med den omedelbart ratade idén att fortsätta festen på krogen. När SL-kortet är borttappat och det är till synes omöjligt att få tag i en taxi uppstår kreativa lösningar på hur hemfärden ska lösas. (I år är sparkcykeln en ny kandidat.)

Dagen därpå går det att konstatera att nyårsfirandet inte levde upp till förväntningarna den här gången heller. Dags att prova ett annat recept. 

Ida Yttergren, reporter på DN Ekonomi, har ingen aning om vad som väntar i år. Hon vill understyrka att nyårsfiranden i Stockholm kan vara trevliga, men att de sällan överraskar.