Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Trenden började när stockholmarna var beredda att betala 100.000 för en kvadratmeter bostad

 Vasastan 19.03.

Jag skrollar igenom annonser på bostadssajten Hemnet. Efter bildflödet följer olika förslag på hur bostaden bäst kan disponeras. Snabbt konstaterar jag att det har blivit mer regel än undantag att presentera minst en alternativ planlösning. Jodå, det går visst att göra om minitvåan till en fyrarummare.

Den populäraste varianten är att flytta köket till hallen. Jag vill tro att trenden började när stockholmarna var beredda att betala 100.000 kronor för en kvadratmeter bostad (innan hösten 2017). En yta avsedd för förvaring kan då kännas överflödig. Och äldre lägenheter har ofta även en stor ”inre hall”. Vem vill betala en miljon för en inre hall?

Vid lite efterforskning framgår att få mäklare har undersökt om det är praktiskt möjligt att genomföra förändringen. Än mindre vad det skulle kosta. Det är liksom inte lika säljande att i beskrivningen nämna att för att flytta köket till hallen måste du bryta upp det vitlaserade trägolvet i köket och fiskbensparketten från 1912 i hallen för att kunna dra om vatten och avlopp. Du måste också bygga en ny ventilationstrumma, dra om elen och måla om både tak och väggar. 

Sisådär en halv miljon kronor senare kan varenda kvadratmeter utnyttjas optimalt. Eller visst ja, den ena väggen är bärande. Dessutom tillåter inte föreningen större förändringar i planlösningen. Så egentligen går det inte att genomföra alls. Välkommen hem.

Ida Yttergren är reporter på DN Ekonomi och firar den 8 mars med att träffa åtminstone tre (kvinnliga) teknikstjärnor.  

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.