Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ida-yttergren-under-arets-forsta-manader-ar-stockholm-en-stad-med-pms/

STHLM

Ida Yttergren: Under årets första månader är Stockholm en stad med PMS

Östermalms idrottsplats 11.13.

Ida Yttergren
Rätta artikel

Småttingar i hockeyrör och otympliga vinteroveraller stapplar framåt på isbanan intill erfarna långfärdsåkare. Det är första gången på minst en vecka som solen skiner på riktigt. Jag har letat fram mina gamla konståkningsskridskor för att göra sällskap med en vän som nyligen skaffat sig en ny hobby.

Skridskoåkarna följer synkroniserat samma motsolsriktning runt banan. 

En pojke i femårsåldern glider in på isen från ytterkanten. Med klubban i handen försöker han hålla kvar pucken. Pojkens riktning tvingar en medelålders man att åka åt sidan. 

Plötsligt bryts den fridfulla stämningen av en mörk, upprörd och nästan hotfull röst. Mannen får ett vredesutbrott. Gastandet ljuder över isen.

– Du får väl för i helvete se dig för! 

Vrålet är så högt att han ger sken av att ha blivit av med någon kroppsdel under ”tumultet”. Han svär högt och fortsätter gorma. Vettskrämd vänder pojken snabbt tillbaka mot kanten medan mannen åker vidare i färdriktningen tillsammans med sitt sällskap – en annan medelålders man på långfärdsskridskor. 

Då stannar mannens sällskap upp och vänder tillbaka. Målet är tydligt. Han ska skälla ut vad som ser ut att vara pojkens pappa som stått vid kanten under händelsen. 

De båda männens kraftiga reaktioner gör mig paff. Hur kan en sådan incident uppröra så mycket? 

Jag tänker att Stockholm under årets första månader är en stad med PMS. Dess invånare har mungipor som lutar nedåt och blir förbannade på småsaker. Nästan ingen på tunnelbanan ber om ursäkt för någonting. 

Personligen försöker jag i tysthet uthärda eländet utan att stöta mig med någon. När istäckta trottoarer gör det omöjligt att ens få dagsljus genom en lunchpromenad är det bara att kapitulera. Varken choklad, värmda rispåsar eller små presenter på prenumeration kan bota Stockholms humörsvängningar när symptomen är som värst. 

I stället för att slösa resurser på henne går jag in i ett absolut lågsparläge med matlådor, hemmakvällar och på sin höjd någon sorts vinteraktivitet i stil med skridskoåkning. Håll andan, snart smälter isen. Då blir jag nykär igen. 

Bäst i stan just nu: Ljusets återkomst. 

Ida Yttergren är reporter på DN Ekonomi. Hon tycker egentligen väldigt mycket om Stockholm, bara inte just nu. Läs även hennes krönikor om det märkliga i att vi lägger våra kärleksliv i händerna på amerikanska nätföretag och glädjen över att ha en vänlig skräddare i kvarteret .