Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ida-yttergren-varje-gang-jag-ar-i-city-vill-jag-aka-darifran/

STHLM

Ida Yttergren: Varje gång jag är i city vill jag åka därifrån

Birger Jarlsgatan 13.08.

Det är löningslördag och jag ska träffa en väninna för lunch på stan. Vi ses på ett hippt, nyöppnat ställe med ett asiatiskt-klingande namn som är omöjligt att komma ihåg. Stället är smockfullt, utöver ett bås för två som blir ledigt när en dam reser sig för att gå. 

– Har ni bokat? frågar servitören när vi är på väg mot det lediga bordet. 

Det har vi inte. Servitören kniper ihop läpparna i ett ansträngt leende och ber oss att vänta.

Några minuter senare viftar han med två menyer och signalerar att vi kan sätta oss vid ett bord för fyra, där det redan sitter två andra. Planen var att vi skulle prata om vad som hänt de senaste månaderna men våra vanligtvis ofiltrerade samtal lämpar sig illa för en lunch med två främlingar. Sällskapet bredvid hör vartenda ord – och det är uppenbart att de lyssnar. Vi anpassar samtalet därefter. 

Som av en slump har vi båda den här dagen anledning att diskutera övervakningssamhället och den omdebatterade Hawthorneeffekten – teorin som går ut på att människor ändrar sina beteenden om de vet att de är övervakade. Förra året fanns det drygt 14 miljoner mobilabonnemang i Sverige, enligt Post- och telestyrelsen. I Stockholm finns det en miljon människor och rimligtvis minst lika många mobiltelefoner med kameror, gps:er och inspelningsfunktioner. 

Vi pratar om vad avlyssnade samtal ”IRL” (i verkligheten) och en ständig kameradokumentation gör med våra beteenden. Blir vi tråkigare nu? Kanske. Vanligtvis brukar en av de huvudsakliga fördelarna med att bo i en stad vara att det är lätt att vara anonym. Det gäller inte längre. 

En kvart senare hoppar jag på cykeln och lämnar citykaoset. När stadskärnans sus avtar vaggas jag in i den falska tron om att ingen längre lyssnar. Samtidigt registrerar telefonen hur många steg jag tar och Facebook påminner mig om att några vänner ska på ett evenemang nära mig ikväll. 

Ida Yttergren är reporter på DN Ekonomi. Hon vill tacka de läsare som hörde av sig efter den förra krönikan om ätstörningar med råd om hur man närmar sig en sjuk, främmande person. Rådet? Gå fram. Lägg dig i mer. Läs även hennes krönikor om obemannade snabbkassor och om stressdämpande metoder som yoga och meditation.