Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ilska och demonstrationer mot SL från städpersonalen

Foto: TT

Under sommaren och våren har fackförbundet Seko och renhållningsföretaget Reneriet legat i konflikt. Reneriet – som ansvarar för städningen på tunnelbane– och pendeltågen – vill säga upp anställda. Det motsätter sig facket. Nu väntar demonstrationer utanför trafiknämndens möte på tisdagseftermiddagen.

Under tisdagen kommer demonstrationer mot SL att genomföras utanför trafiknämndens sammanträde vid Lindhagensplan i Stockholm.

Anledningen till demonstrationen är en konflikt mellan städföretaget Reneriet och anställda på företaget. Konflikten grundar sig i att Reneriet nu i augusti har sagt upp ett antal anställda. Reneriet är det företag som har ansvar för renhållningen på pendeltåg och tunnelbanetåg i Stockholm. Enligt facket riskerar städningen att haverera om uppsägningarna verkställs.

Seko vill att politikerna i landstinget ska avsätta tillräckliga resurser till städningen, att SL redovisar vad städningen kostar skattebetalarna och att MTR, som kör tunnelbanan, ska tillföra mer resurser till städningen.

Claes Nyberg, pressansvarig på MTR, säger till P4 Stockholm att städningen under en längre tid har varit utan anmärkningar. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons säger till P4 Stockholm att en fungerande städning är MTR:s ansvar.

Läs mer: Stockholms pendeltåg kan få hälften så många städare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.