Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Imamens välsignelse är ett erkännande av vår kärlek”

För fyra år sedan gifte sig Maryam och Sahar. På fredag kommer de att välsignas av imamen Ludovic Mohamed Zahed från Sydafrika.

För deras egen skull. Men också för kampen för allas rätt till kärlek.

– Hur som helst, det känns som vi tar ett stort steg för mänskligheten, säger Maryam Iranfar.

– Hur vi träffades? Ska vi ta din eller min version?

Sahar Mosleh spänner flirtigt men uppfordrande blicken i sin höggravida fru Maryam Iranfar.

Den sistnämnda suckar demonstrativt och avslöjar att är det något som de brukar tjafsa om så är det just detta. Sedan väljer hon att berätta – den version som är hennes.

– Första gången jag såg Sahar kom hon sent till ett tidigt planeringsmöte vi hade inför Pride 2005. Hon kom när allt hade dragit i gång, det gick inte att missa. Hon var högljudd och stack ut.

Kort därefter läste Maryam en intervju med Sahar i tidningen Metro. På bilden hade Sahar röda och svarta flätor, hon var outsägligt cool och det framgick att hon var politiskt aktiv. Maryam sökte upp henne via sociala medier, ville ha hjälp att hitta en organisation som kunde ge henne råd angående två vänner som då levde utan papper i Sverige.

Hon fick ett kortfattat svar av Sahar: ”Googla dig fram”.

– Sahars dryga sida kom fram direkt, men jag gav mig inte, jag fortsatte chatta med henne, ler Maryam.

Hennes ivriga chattande gick så långt att Sahar till slut började misstänka att Maryam tillhörde den iranska säkerhetstjänsten.

Till slut träffades de igen, på en demonstration den 8 mars 2005. Då fick Maryam veta att Sahar sökte en ny personlig assistent. Efter en 2,5 timmar lång ”anställningsintervju” var jobbet hennes. Ett halvår senare sa Maryam upp sig; och då var de ett par – men även det kan diskuteras, för de definierar saken lite olika.

– Jag kände direkt att den här kvinnan vill jag gifta mig med, skaffa barn med. Det skrämde Maryam som tyckte jag var ”väldigt normativ”. Det skrämde egentligen mig också, för fram till dess hade jag levt ett polygamt liv, jag hade inte haft några tankar på att binda mig.

Det där var nio år sedan. Det har gått upp och ned i relationen sedan dess, livet har satt dem på prov många gånger. Någon period var de ifrån varandra under en längre tid. Men när de återförenades 2009 upplevde Sahar att hon mötte en ny kvinna i Maryam, en mogen kvinna.

– Maryam friade till mig på alla hjärtans dag 2010. Vi vigdes den 22 maj i Stadshuset, hade en liten fest hem och sedan åkte vi på en kärleksweekend till Paris. Så rock’n’roll är vi …

Det låter fint, okomplicerat. Det har det förstås inte varit. Deras respektive homosexualitet har inte varit det som skapat mest bekymmer. Det har i stället det faktum att Sahar är ”funkis”, (hon funktionsnedsatt på grund av medfödd benskörhet) gjort på så sätt att många i deras närhet i perioder aktivt motarbetat deras kärlek.

– Några i min familj är väldigt traditionella. Självklart tog det ett tag för dem att acceptera min homosexualitet, inte minst mot bakgrund av att de inte ens förstår att någon med funktionsnedsättning kan vara en sexuell person, berättar Sahar.

Även för Maryams familj blev det svårt. De gillade Sahar som person, men de har aldrig kunnat acceptera att de är ett par i en jämlik relation.

– Vi har utkämpat alla slags krig mot fördomar man kan utkämpa. Och vi gör det fortfarande. Många tar för givet att jag är Sahars personliga assistent och inte hennes fru. Det är klart att det präglar en att väldigt ofta behöva försvara sig.

På fredag tar de ännu ett steg i sin relation – inte bara till sig själva – utan också till deras respektive tro. Sahar kallar sig troende muslim, hon ber och hon fastar – men hennes tro är väldigt privat och handlar mycket om att hon vill ”umgås med sig själv”.

– Min tro är i själva verket mycket mer intim än min sexualitet, jag har svårt att prata om den, den är bara min, säger hon.

Maryams mormor lärde henne att islam är en tolerant religion, att den inte dömer människor. Hon beskriver sin egen tro som att den gör att hon kan vila i den tacksamhet hon känner för det hon har, samtidigt som hon förhåller sig kritisk till sin religion som sådan.

Att få välsignas av en imam känns stort och ”pirrigt”, för dem båda. Både ur personlig och politisk synvinkel.

– Vi lever i en islamofobisk värld där främlingsfientligheten ökar. Det är klart att det då känns som ett stort erkännande att vår kärlek kommer att välsignas offentligt av en imam.

Om en vecka är det beräknad nedkomst för Sahar och Maryams förs­ta barn. Det blir förstås nästa stora utmaning i livet. Med det tidigare giftermålet och den stundande välsignelsen hoppas Maryam och Sahar att deras omgivning ska förstå:

De är på riktigt. Deras ofta motarbetade kärlek har överlevt det mesta och den finns.

Och de kommer att fortsätta slåss för rätten till den.

Maryam Iranfar

Ålder: 32.

Född: I Teheran, på samma sjukhus som Sahar.

Kom till Sverige: Den 11 mars 2000.

Gör: Arbetar som personlig assistent, med mera.

Fritid: Tränar, är politisk samhällsaktivist på vänsterkanten, vårdar ömt alla sina växter och blommor, tillbringar mycket tid i naturen.

Om sig själv: ”Jag är en förbannad flata, principfast och mycket omtänksam. Men jag kommer nog att bli en ganska sträng förälder …”

Sahar Mosleh

Ålder: 36.

Född: I Teheran, på samma sjuhus som Maryam.

Kom till Sverige: 1994, med sin mamma och sin storasyster. Pappa hade redan fått politisk asyl.

Gör: Jobbar som verksamhetsledare på ett assistentbolag.

Fritid: Föreläser om homosexualitet, hbtq-frågor, kroppar, sex, utanförskap.

Om sig själv: ”Jag är en rastlös tjurskalle. Och bitter – bitter över hur världen och samhället fungerar generellt sett. Jag grubblar mycket, gräver och analyserar.”

Fakta:Vigslar under Pride

Den 31 juli till 2 augusti kommer imamen Ludovic Mohamed Zahed från Sydafrika till Stockholm för att viga muslimska, enkönade par. Han kommer också för att samtala och vägleda personer som vill ha hans hjälp.

Flera andra vigselförrättare (Mona Sahlin, Ann-Christine Roxberg och Lars Gådefeldt) har engagerat sig i projektet som kallas ”Wedding Chapel”. Bakom står Prides huvudsponsor, 7-Eleven, vars butik vid Humlegården kommer att förvandlas till ett vigselkapell under de nämnda dagarna.

I kväll klockan 18–22 går det också att viga sig i Swedavias tält i Prideparken på Fiskartorpsvägen.

För att ingå äktenskap krävs det att man har med sig en hindersprövning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.