Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Influensasäsongen närmar sig i Stockholm

Host host - influensasäsongen närmar sig. Om ett par veckor beräknas den ha slagit till rejält i Stockholms län. Bilden är en genrebild.
Host host - influensasäsongen närmar sig. Om ett par veckor beräknas den ha slagit till rejält i Stockholms län. Bilden är en genrebild. Other: isabell Höjman/TT

Influensasäsongen är här. Sjukvården har sett en ökning i antalet kontakter med vården, och ännu fler sjuka väntas om ett par veckor. Nu uppmanar chefsläkaren sjuka att inte åka direkt in till akuten – utan vill att man i stället kontaktar sjukvårdsupplysningen först.

I december 2016 kom influensasäsongen tidigt. Det höga trycket på vården tvingade Karolinska sjukhuset in i stabsläge. Orsaken, sa man då, var en tidig influensasäsong som innebar att många patienter tvingades läggas in för vård.

Nu har influensasäsongen börjat igen. 

– Jag pratade med smittskyddsläkaren, och man säger att det är på uppgång och att vi inte nått toppen, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Stockholms läns landsting. 

Sjukvården vill inte spekulera i hur många som beräknas bli sjuka, men man tror inte att toppen av influensasäsongen är här riktigt ännu.

– Förmodligen kommer toppen i slutet om några veckor, säger Elda Sparrelid. 

Enligt de senaste siffrorna från vårdgivarguiden har ett tjugotal patienter vårdats för influensa på sjukhusen. Det ses som ett relativt lågt antal patienter, men man räknar med att det kommer bli fler under de kommande veckorna och håller från landstingshåll koll på hur många som hör av sig, hur många som söker vård och hur många som söker på sjukdomarna via nätet.

Influensviruset sprids lättare under vinterhalvåret och smittar via luften. 

Det är på förhand svårt att se hur influensan kommer att slå under vintern. Vissa år har säsongen varit väldigt kort men ändå drabbat många, vilket har inneburit en stor belastning för sjukvården. Andra år har säsongen varit längre men inte lika högintensiv, vilket har inneburit att den varit lättare att hantera för sjukvården.

Nu uppmanar chefläkaren Elda Sparrelid sjuka att inte i första hand vända sig till akutmottagningarna, utan vill att man i stället börjar med att ringa till sjukvårdsupplysningen via 1177.

Friska personer behöver inte oroa sig i onödan, enligt Elda Sparrelid. Handtvätt räcker långt i försvaret mot influensan. 

– Om man ringer 1177 så får man råd om vad som är lämpligast i vårdsökandet. Det finns närakuter, husläkarjourer och vanliga husläkarmottagningar som man kan vända sig till, men det är bra att ringa innan så att man hamnar rätt från början, säger Elda Sparrelid.

Men det är inte bara influensan som har säsong nu i januari. Även vinterkräksjukan börjar blossa upp. 

Hittills har inte särskilt många fall rapporterats in, men enligt Elda Sparrelid är antalet sjukdomsfall som nått sjukvården färre än förra året. Totalt har ungefär ett 20-tal fall kommit till sjukvårdens kännedom i länet. 

Det är lägre än medelnivåerna de senaste åren, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Symptom för vinterkräksjukan är bland annat illamående, kräkningar, diarré och ont i magen. 

 

Läkarens råd för att undvika influensan

 –  Tvätta händerna ofta.

– Vaccinera dig om du är i en riskgrupp. Vaccination är gratis för alla i riskgrupper. Personer över 65, gravida, hjärt- eller lungsjuka, diabetiker och kraftigt överviktiga räknas in bland riskgrupperna. Mer info om alla grupper finns här på 1177.se

– Om du har blivit sjuk – kontakta sjukvårdsupplysningen via 1177 för att få mer information om vilken väg du ska ta i vårdsökandet. 

 

Influensasymptom

Vanliga symptom är bland annat en känsla av matthet, muskelont, feber, snuva, halsont och trötthet. 

Febern är relativt hög, ofta har man 39-40 graders feber i tre till fem dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.