Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Inga barn har placerats med sin vuxna make

Inga nyanlända barn i Stockholm har placerats med vuxna som de enligt utländsk lag sagts vara gifta med. Det beskedet kommer från socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Kommunen har under veckan gått igenom alla placeringar av ankomstbarn, och bett stadsdelarna göra detsamma för att kontrollera om det finns fall där barn placerats med sin vuxna make eller maka. Barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag och enligt kommunen finns inga sådana fall.

– Stockholms stad ska alltid stå på barnens sida och värna barns rättigheter. Därför är det bra att staden har dubbelkollat alla placeringar av barn, säger Åsa Lindhagen.

Däremot fanns i stadsdelarna tre par där samtliga är minderåriga, och de har placerats tillsammans, efter socialtjänstens bedömningar.

I ett av fallen har paret barn, och i ett annat väntar de barn. Det tredje paret har placerats tillfälligt i jourhem hos en familj i Stockholm. Enligt kommunen har dessa placeringar gjorts efter att socialtjänsten utrett vad som var bäst för barnen.

I början av veckan rapporterade Ekot om att Stockholms stad skulle ha placerat barn tillsammans med den de sagt sig vara gifta med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.