Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/inga-covidpatienter-vardas-pa-danderyds-intensivvardsavdelning/

STHLM

Inga covidpatienter vårdas på Danderyds intensivvårdsavdelning

Inga covidpatienter vårdas i nuläget på Danderyds intensivvårdsavdelning.
Inga covidpatienter vårdas i nuläget på Danderyds intensivvårdsavdelning. Foto: Magnus Hallgren

Natten mot onsdagen vårdades inga covidpatienter på Danderyds sjukhus intensivvårdsavdelning. Det är första gången på flera månaden som det sker, skriver Dagens Medicin. På onsdagen meddelade också Södersjukhuset att man återgår till normalläge.

TT Text

Enligt Dagens Medicin var det en medarbetare på sjukhuset som twittrade om beskedet. Sjukhusets presstalesperson Ingvor Farinotte bekräftar uppgiften för tidningen.

Sammanlagt 40 covidpatienter vårdades på iva-avdelningar i Region Stockholm under början av vecka, och 282 personer fick sjukhusvård mot sjukdomen, enligt Dagens Medicin.

Antalet personer som får intensivvård för covid-19 i landet har minskat under senare tid. Tidigare på onsdagen rapporterade SVT att Region Västerbotten har skrivit ut samtliga patienter med sjukdomen från regionens vårdinrättningar.

Under dagen meddelade också Södersjukhuset att man efter tre månader med förhöjd beredskap återgår till normalläge. Mellan 13 mars till 11 juni var Södersjukhuset i så kallat förstärkningsläge och fram tills 1 juli har sjukhuset varit i stabsläge på grund av pandemin. Men antalet insjuknade i covid-19 som behöver sjukhusvård har, enligt sjukhuset, minskat så pass mycket att sjukhuset alltså kan gå ner till ett normalläge.

”Vården av patienter med Covid-19 har blivit en del av vår ordinarie verksamhet och vi ser därför att vi nu kan återgå till normalläge. Andelen patienter som är smittade och är i behov av sjukhusvård har minskat med tre fjärdedelar sedan toppen i april”, skriver Södersjukhusets vd, Mikael Runsiö, i ett pressmeddelande.

Sedan den 9 mars har Södersjukhuset vårdat runt 1.700 patienter som testats positivt för covid-19. 220 av dem har intensivvårdats.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt