Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/inga-polisforstarkningar-till-stockholm-trots-extrem-mordvag/

STHLM

Inga polisförstärkningar till Stockholm trots extrem mordvåg

00:58. ”Vi nattvandrade här bara en halvtimme innan det hände”, säger Mohamed Barre som är ordförande i Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen.
Bild 1 av 2 Skott slog under tisdagskvällen in genom rutorna till Tenstas vårdcentral.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Skott slog under tisdagskvällen in genom rutorna till Tenstas vårdcentral.
Foto: Magnus Hallgren

En misstänkt gängkonflikt under årets sista dagar gör 2020 till ett av de mörkaste åren hittills sett till antalet döda. 45 personer har nu mist livet i olika skottdåd, varav mer än hälften i Stockholmsregionen. Trots en extrem våldsvåg i huvudstaden sker inga förstärkningar av de hårt ansträngda polisresurserna, kan DN berätta.

Vid 21.30-tiden i tisdags tog sig en grupp beväpnade gärningsmän till Tensta i västra Stockholm. Vid den norra ingången till köpcentrat Tensta Centrum öppnade de eld mot tre unga män – rakt framför polisens övervakningskameror. En 19-åring dödades och två andra skadades. Antalet personer som i år mördats med skjutvapen i Stockholmsregionen uppgår därmed till 24, vilket är den högsta siffran i modern tid.

När DN besökte mordplatsen under onsdagen arbetade civila poliser fortfarande med att samla bevis.

– Vi har säkrat ett jättematerial av film och bilder både från våra egna kameror och kameror på bussar, i tunnelbanan och på andra ställen, berättar Frida Nordlöf, som är tillförordnad chef för Rinkeby lokapolisområde.

Trots detta hade ännu ingen misstänkt gripits under onsdagskvällen. Detsamma gäller ett mordförsök mot en ung man i grannförorten Husby kvällen innan, ett dåd som eventuellt kan ha triggat tisdagens dödsskjutning. Det är känt att en konflikt sedan i somras pågår mellan narkotikanätverk i just Tensta och Husby och fyra mord väntar sedan tidigare på sin lösning.

– Båda de senaste skjutningarna utreds nu inom ramen för en gemensam särskild händelse och vi gör allt vi kan för att förhindra nya skjutningar, säger Frida Nordlöf.

Tre unga män besköts vid Tensta Centrum – rakt framför polisens övervakningskameror.
Tre unga män besköts vid Tensta Centrum – rakt framför polisens övervakningskameror. Foto: Magnus Hallgren

Skottlossningarna förstärker den bild av skjutvapenvåldet som DN tidigare presenterat. Medan situationen under året förbättrats i fyra av landets sju polisregioner har antalet skottdåd exploderat i Region Stockholm: från 87 stycken 2019 till 148 hittills i år. Efter tisdagens dödsskjutning tangerar årets dödssiffra för landet som helhet – 45 mord – det tidigare rekordet från 2018.

Inom den högsta polisledningen följer man utvecklingen med tilltagande oro.

– Det dödliga våldet ligger på en hög och oacceptabel nivå, säger biträdande rikspolischef Johan Olsson, som under hösten övertog ansvaret för Nationella operativa avdelningen, NOA.

Enligt Region Stockholm saknas cirka 500 poliser i huvudstadsområdet. Trots detta och den pågående mordvågen har polisledningen ännu inte fattat några beslut om att flytta resurser från mindre drabbade regioner som Syd och Mitt till Stockholm, något som tidigare skett i motsatt riktning under Operation Rimfrost.

– Vi har ingen motsvarighet till Rimfrost, men vi tittar naturligtvis särskilt på situationen i Stockholm ur ett nationellt perspektiv. Det är ingen hemlighet att just nu så är resursen inte jämnt fördelad över ytan, fortsätter Johan Olsson.

Civila poliser på plats vid mordplatsen där en 19-årig dog i tisdagskväll.
Civila poliser på plats vid mordplatsen där en 19-årig dog i tisdagskväll. Foto: Magnus Hallgren

Den senaste förstärkningen av Stockholmspolisen gjordes i oktober och omfattade nio utredare, öronmärkta för att utreda brott knutna till dekrypterad data från mobiltjänsten Encrochat. Någon ny begäran har hittills inte heller kommit från Region Stockholm. Istället aviseras hårdare prioriteringar.

– När man flyttar resurser till det grova våldet måste de förstås tas någonstans ifrån. Vissa utredningar kommer därför att ta lite längre tid, men vi stänger inte ned någon verksamhet, säger Robert Karlsson, tillförordnad regionpolischef i Stockholm.

Utredare som DN pratat med menar att även de allvarligaste brotten redan nu blir lidande.

– Vi är alldeles för få när det gäller ärenden som rör mord och mordförsök. Vi hinner inte med att utföra alla åtgärder som egentligen måste göras eftersom vi hela tiden får in nya fall, säger en erfaren gruppchef.

Ett ständigt ökande antal ouppklarade mord borgar, enligt honom, för en fortsatt uppåtgående spiral.

– Den nya generation våldsbrottslingar som vi ser växa fram nu är på många sätt farligare än tidigare generationer. Det är som att det många gånger inte finns några spärrar alls.

I Tensta vittnar flera personer som DN träffar om en tilltagande uppgivenhet över att polisen inte lyckas få bukt med det accelererande våldet.

– Det hemska är om människor börjar se det här som något normalt som inte går att stoppa, säger Mohamed Barre, ordförande i Somaliska föräldra- och modersmålföreningen.

Mohamed Barre och Mohamed Nuur sörjer att ännu en ung man mördats i Tensta. ”Vi nattvandrade här bara en halvtimme innan det hände”, säger Mohammed Barre som är ordförande i Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen.
Mohamed Barre och Mohamed Nuur sörjer att ännu en ung man mördats i Tensta. ”Vi nattvandrade här bara en halvtimme innan det hände”, säger Mohammed Barre som är ordförande i Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen. Foto: Magnus Hallgren

Han och flera andra föreningsmedlemmar var ute och nattvandrade i Tensta timmarna innan tisdagens mord skedde.

– När jag förstod att en av de skjutna var en ung kille som jag känner blev jag chockad och ledsen. Det fanns inga tecken på att det skulle gå så här.

Den lokale S-företrädaren Mohamed Nuur menar dock att det största ansvaret trots allt vilar på politikerna.

– Det är dags att alla partier lägger ideologin åt sidan och sätter sig ner för att lösa det här nu. Alla vet ju egentligen vad som måste göras för att unga människor inte ska hamna på gatan dag ut och dag in och förr eller senare dras in i konflikt.

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt