Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Inga röstsedlar på McDonald's

För Botkyrkaborna blir det ingen förtidsröstning i väntan på hamburgare och pommes frites. Kommunens valnämnd har beslutat att inte använda McDonald's som vallokal.

Anledningen är den publicitet som har uppstått runt samarbetet, enligt nämndens ordförande Lars Nyberg (S).

– Vi kände att McDonald's försökte utnyttja det för sina egna syften. De har till exempel skickat ut ett pressmeddelande om det. Anledningen till att vi har mobila lokaler inför valet är att det ska vara lätt för folk att rösta, inte att någon ska använda det för egen vinning, säger han.

McDonald's har de senaste veckorna haft en kampanj med brickunderlägg där landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) uttalar sig om allergifrågor. Kampanjen har väckt uppmärksamhet eftersom förtidsröstning ska ske i en opolitisk miljö. Frågan har också bidragit till valnämndens beslut, enligt Lars Nyberg (S).

– Det hänger ihop med att de använder det här för sina egna kampanjer. Flera saker har samverkat här och gjort det hela ohållbart, säger han.

Även Norrtälje kommun har tidigare beslutat att anordna förtidsröstning på McDonalds – och det beslutet kommer inte att omprövas.

– Absolut inte. Vi tycker det ska bli väldigt spännande att se hur många som går dit och röstar, säger Kjell Pihlgren (M), ordförande i valnämnden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.