Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Inga spår av droger hos föraren vid brokrasch

Foto: Johan Nilsson/TT

Inga spår av vare sig alkohol eller narkotika har kunnat upptäckas i prover från den döde förarens kropp efter olyckan vid motorvägsbron i Södertälje. Polisen understryker dock att det rör sig om preliminära uppgifter.

– Det finns inget entydigt som tyder på berusning, men det är inte slutbeskedet. Det fullständiga analysresultatet från Rättsmedicinalverket dröjer säkert flera veckor till. Det är alltså omöjligt att i det här läget utesluta att föraren var påverkad, säger utredaren Lars Berglund vid Stockholmspolisens trafikenhet.

De fem britterna som skulle falla de 25 metrarna ner i Södertäljekanalen var på väg från en spelning i Norrköping till Stockholm när olyckan inträffade efter två på natten till den 13 februari. Bilen deformerades till oigenkännelighet, i synnerhet bakdelen vilket tyder på att den slagit runt i fallet.

Bron hade lyfts på Sjöfartsverkets begäran för att oljetankern Tellus skulle passera. Därför, plus det faktum att det skulle dröja till eftermiddafgen innan den femte kroppen hittats, har lett till spekulationer om att fartyget kört över fordonet.

– Vi har inte kunnat räkna fram hur fort bilen färdades, men det finns inga spår som färgavskrap från fartyget på bilen så dödsorsakerna har antagligen att göra med de stora krafter det rör sig om när en bil slår i vattenytan med sådan fallhöjd. Alla kroppar hittades i ansluting till fordonet, säger Lars Berglund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.