Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 17:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/inga-st-eriksmedaljorer-for-forsta-gangen-pa-60-ar/

STHLM

Inga S:t Eriksmedaljörer för första gången på 60 år

Christer Fuglesang med fru Lisa under utdelningen av S:t Eriksmedaljen 2007.
Christer Fuglesang med fru Lisa under utdelningen av S:t Eriksmedaljen 2007. Foto: Lizzie Larsson/TT

Den 18 maj har Erik namnsdag. Det är dagen då Stockholms stad normalt delar ut sin finaste utmärkelse: S:t Eriksmedaljen till förtjänta stockholmare, men inte i år. För första gången på 60 år blir det ingen S:t Eriksmiddag.

De första S:t Eriksmedaljerna delades ut 1938 och med undantag för tre år på 1950-talet och 1960 har det varje år delats ut mellan 4 och 16 medaljer till stockholmare som har utmärkt sig. Det handlar om alltifrån tidningsbud, konstnärer och idrottsmän till hovsångare, professorer och byggmästare. Lägg därtill ett antal förtroendevalda politiker som belönats efter 20 år i Stockholms kommunfullmäktige.

I fjol delades sex medaljer ut: till dokumentärfilmaren Tom Alandh, simmaren Sarah Sjöström, skådespelaren Sissela Kyle, författaren Jonas Hassen Khemiri, folkbildaren Livia Fränkel och chefredaktören Ulf Stolt.  

Hittills har 445 personer belönats med detta förtjänsttecken i guld i blått band, men i år ställs festen in. Och det är en stor fest det handlar om eftersom staden samtidigt bjuder in alla dem (med respektive) som arbetat i stadens tjänst i minst 30 år eller gått i pension efter minst 25 år.

Under senare år har det varit så många ”30-åringar”/pensionärer att det inte ens har räckt med en kväll utan man har delat upp dem och S:t Eriksmedaljörerna på två kvällar eftersom Blå hallen inte räcker till.

Eriksdagen den 18 maj undgår ingen som passerar Hantverkargatans nedre del. Då hissas S:t Eriksflaggor på stängerna utmed Stadshuset och i Stadshusparken för att fira stadens skyddshelgon, men några medaljörer blir det alltså inte i år.

– Vi skjuter upp firandet till nästa år, säger kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck (M) och betonar att man inte tänker göra som Svenska akademien och dela ut 2020 års medaljer nästa år. Däremot håller hon inte för osannolikt att det blir något fler S:t Eriksmedaljörer än vanligt 2021.

 - Vi hade ett bra urval med 30-40 bra namnförslag, säger Cecilia Brinck och berättar att man började diskutera tänkbara medaljörer i början i mars. Då hade gruppen krympts till tio personer, men rätt snart insåg de ansvariga att det enda rätta var att skjuta upp själva prisceremonin och middagen.

Inga S:t Eriksmedaljörer alltså, däremot kommer ”30-åringarna”/pensionärerna att få sina belöningar i form av klocka, medalj, glaskonst eller halsband hemskickade. Annars brukar dessa gåvor delas på respektive förvaltning på dagen före middagen i Blå hallen.