Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/inga-tag-stannar-i-flemingsberg-efter-beslut-av-polisen/

STHLM

Stökigt i tingsrätten – rättegång om gängmord fick avbrytas

Södertörns tingsrätt i södra Stockholm.
Södertörns tingsrätt i södra Stockholm. Foto: Alexander Mahmoud

På onsdagen inleddes rättegången om gängmordet på en man på Årstabron i Stockholm. Efter några timmar blev det stökigt och förhandlingarna fick avbrytas. Åtta män greps vid Flemingsbergs station – de hade strax dessförinnan blivit avvisade från Södertörns tingsrätt.

TT Text

Efter pausen i förhandlingarna på förmiddagen utbröt en diskussion mellan åhörare om vem som skulle sitta på vilken plats. Väktarna valde då att avvisa samtliga åhörare, utom poliser och medierepresentanter.

När förhandlingen sedan pågått ytterligare en dryg halvtimme avbröts den igen och alla fick lämna rättssalen.

Poliser på plats har uppgett för TT att rättegången avbröts ”för att skydda liv och hälsa”, men ville inte säga något ytterligare om orsaken. Ordföranden i målet, rådman Daniel Eriksson säger till DN att beslut fattats om att rättegången kommer att återupptas.

– Vi fick information om att det hade skett saker utanför rättssalen och pausade då för att överväga olika säkerhetsåtgärder, säger Daniel Eriksson.

Rättegången, som hålls i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt, återupptas vid 13.30. De åtalade och målsäganden i målet har varit lugna, enligt Daniel Eriksson.

– Jag har suttit i det utrymmet där parterna sitter och där har det varit hur lugnt som helst, säger han.

Efter ett beslut av polisen stoppades tågtrafiken vid Flemingsbergs station i närheten av tingsrätten strax före lunchtid. Detta sedan polisen på förmiddagen fått information om att några personer pratat om att skada en annan person.

Man genomförde därför kontroller av flera personer som befann sig på eller vid stationen och detta påverkade tågtrafiken. Både fjärr- och pendeltåg stoppades en stund, men vid lunchtid släpptes tågtrafiken på igen.

Åtta män har gripits i den förundersökning angående försök till mord som polisen har inlett. Dessa hade tidigare avvisats från Södertörns tingsrätt och överhördes när de talat om att skada en annan person, då de befann sig i närheten av Flemingsberg station.

– Vi åker till stationen Flemingsberg och börjar kontrollera personer och samla information. Det leder till en förundersökning om försök till mord och åtta gripna. I det här arbetet framkommer det att de här personerna tidigare avvisats från Södertörns tingsrätt, säger Towe Hägg, presstalesperson hos polisen.

Rättegången gäller det gängrelaterade mord som inträffade i september 2020. Då hittade en förbipasserande en blödande man som skjutits med flera skott. Den skjutne mannen låg på asfalten på gångbron mellan Södermalm och Årsta.

Polis ryckte ut och kunde konstatera att mannen var en 27-årig kriminell med anknytning till Fagersjönätverket i södra Stockholm.

I början av november väcktes åtal mot två män, 20 respektive 27 år gamla, och en 31-årig man som i över tio år lett olika kriminella grupperingar i södra Stockholm.

– 31-åringen och den avlidne 27-åringen hade tidigare varit vänner men kommit på kant med varandra. Det är inom ramen för den konflikten som jag menar att han hade bestämt sig för att mörda 27-åringen och tagit hjälp av andra för att få detta utfört, sade åklagare Lisa dos Santos till DN när åtalet väcktes.

Läs mer: Gängledare litade på FBI:s spionapp – riskerar nu livstid för mord

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Årsta
Huddinge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt