Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ingen ”gräddfil” för extremister

Nu har till slut sju av Stockholms stadshus nio partier kommit överens om en strategi mot våldsbejakande extremism. Individer som begår brottsliga handlingar – i Sverige eller utomlands – ska ställas till svars.

– Majoriteten har verkligen tagit till sig de synpunkter vi har, säger Ole-Jörgen Persson, som sitter i socialnämnden för Moderaterna.

Det blev ett våldsamt hallå när socialnämnden för snart ett år sedan antog en första version av strategin. Förutom att den allmänt uppfattades som ”flummig och full av tomma ord” menade Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att det i handlingsplanen ingick att skapa en ”gräddfil” för hemvändande extremister.

– Strategin har stora brister. Den beskriver hur personer som återvänder från strider utomlands ska få hjälp med bostad och försörjning, men säger inget om de brott som dessa personer kan ha begått, sade Liberalernas gruppledare Lotta Edholm.

Foto: Erik Simander

Den nya strategin är mycket mer konkret och stringent, menar Ole-Jörgen Persson. Där står bland annat:

”Individer som i Sverige eller i andra delar av världen begår brottsliga handlingar ska ställas till svars för dessa. Rörelser som stödjer eller bejakar politisk eller religiös våldsbejakande extremism ska veta att staden inte accepterar deras agerande. Om yttrande- och mötesfrihet riskerar att hotas ska staden i samverkan med rättsvårdande myndigheter bidra till att avstyra hoten.”

Det låter inte så konkret. Vad ska ni göra, mer exakt?

– Nu ska vi ta fram lokala handlingsplaner för stadsdelarna. Det är ett oerhört starkt önskemål från oss i Moderaterna att de ska vara klara till årsskiftet och det ska finnas pengar till det här arbetet i budgeten för 2017, säger Ole-Jörgen Persson.

Kristdemokraterna hoppade av samtalen på onsdagen.

– Det handlar framför allt om brist på konkretion i strategin. Vi har hållit på med den så länge och vi vet att det sker en ständigt pågående rekrytering till IS, nu måste vi släppa det övergripande, säger KD:s gruppledare Erik Slottner.

Han anser att strategin är för löst hållen för att kunna vara en vägledning för de lokala handlingsplanerna och är mycket kritisk till att den klumpar ihop vänsterextremister, högerextremister och våldsamma islamister.

Bild i text: Lotta Edholm (FP). Foto: Erik Simander

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.