Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ingen gripen för pojkmordet i Akalla

Foto: Jonas Lindkvist

Polisen har hört 150 personer om dödsskjutningen och mordförsöket i Akalla i tisdags. Gärningsmannen är på fri fot.

Det var på tisdagseftermiddagen som en 15-årig pojke från Rinkeby sköts till döds i Akalla centrum. Pojkens 20-åriga bror skottskadades och vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.

På torsdagskvällen kunde polis hålla det första förhöret med 20-åringen.

– Vi har hållit de första förhören. Vi bedriver en mordutredning och en utredning om mordförsök och berättar inte vad som sägs i förhören, säger Kjell Lindgren, presstalesperson vid polisen.

Ytterligare 150 personer, varav flera vittnen, har hörts av polis. Trots det finns inga spår efter en – eller flera – gärningsmän.

– Vi har ingen misstänkt och fortsätter att jobba med materialet. Vi har fått olika vittnesuppgifter. Några uppger att det varit en gärningsman, andra att flera har varit inblandade, säger han.

Många har reagerat kraftfullt mot det grova våldet i Stockholms förorter.

– Utvecklingen med skjutningar och andra våldsbrott är mycket oroande. Det kryper ner i åldrarna. Vi föräldrar känner oss maktlösa, sade järvabon Mohammed Haji Farah när DN träffade honom i Akalla dagen efter dödsskjutningen.

I mitten av november sköts en man i 20-årsåldern till döds i Akalla centrum. Mordet är fortfarande ouppklarat.

På lördag hålls manifestationen ”Släng ditt vapen, skapa kärlek” mot våld på Sergels torg i Stockholm.

– Förhoppningen är att folk ska få ett hum om problematiken i förorten där ungdomar dödar varandra, säger Ceren Sayal, en av arrangörerna.

”Till minne av alla som gått bort av det meningslösa gatuvåldet” lyder parollen.

– Jag är jätteorolig för alla ungdomar befinner sig i den miljön. Jag vågar inte längre låta min lillebror gå ut efter allt som har hänt, säger hon.

På fredagsförmiddagen hade drygt 2.300 personer anmält sitt deltagande via Facebook.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.