Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ingen kan svara på vad konsultbolaget gjort för 28 miljoner kronor

När DN visar miljonfakturorna från Boston Consulting Group, BCG, för sjukhusdirektören Melvin Samsom kan han inte svara på vad Karolinska har fått för pengarna. Intill sitter biträdande sjukhusdirektör Annika Tibell.
När DN visar miljonfakturorna från Boston Consulting Group, BCG, för sjukhusdirektören Melvin Samsom kan han inte svara på vad Karolinska har fått för pengarna. Intill sitter biträdande sjukhusdirektör Annika Tibell. Foto: Lisa Mattisson

Totalt har Boston Consulting Group fakturerat Karolinska universitetssjukhuset över en kvarts miljard kronor.

Karolinska sade upp samarbetet med konsultbolaget efter DN:s avslöjande om enorma fakturor i fjol. Nu kan DN avslöja att konsultbolaget fakturerat Karolinska 28 miljoner kronor i år.

Vad bolaget bidragit med för pengarna kan ingen svara på – fakturaunderlag saknas.

Sammantaget har konsultbolaget Boston Consulting Group sedan 2011 fakturerat Karolinska universitetssjukhuset 257 miljoner kronor. Bolaget har varit drivande i att införa managementmodellen ”Värdebaserad vård”, som nu har underkänts i en rapport från Göteborgs universitet eftersom den saknar vetenskapligt stöd.

DN kan nu avslöja att BCG under 2017 fakturerat Karolinska universitetssjukhuset 28 miljoner kronor, inklusive moms. Vad sjukhuset fått för pengarna kan ingen svara på. Fakturaspecifikationer saknas helt, meddelar sjukhusets registrator.

Produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla och hans sekreterare står som fakturareferenser på samtliga fakturor. Anders Ringman Uggla jobbade under sex år som konsult på BCG och gick därefter direkt in i universitetssjukhusets ledning. 

DN har vid flera tillfällen under den senaste veckan sökt Andreas Ringman Uggla, men eftersom han är föräldraledig behöver han inte, enligt pressavdelningen, svara på frågor från media.

Tidigare i år avslöjade DN att Karolinska sedan 2010 lagt nära en miljard kronor på managementkonsulter. Efter avslöjandet kom den 17 april besked från sjukhuset att samarbetet avslutas med BCG och att det operativa ansvaret för vårdproduktionen fråntogs Andreas Ringman Uggla.

Nio av de 28 miljonerna som BCG fakturerat för 2017 godkändes av Ringman Uggla, efter sjukhusets beslut om att vingklippa hans eget ansvarsområde och att avsluta BCG-samarbetet. De nio miljonerna är fördelade enligt följande: 

* 28 april: 550.000 kronor för ”Stöd till IT-driftsättning”. 

* 28 april: en faktura på 3,9 miljoner kronor för “stöd till ny verksamhetsmodell centralt”. Kostnaden är för ett arbete som ska ha skett endast under april, enligt fakturan.

* 29 maj: 3 miljoner för samma projekt som ovan, under maj månad.

* 29 juni: 1,8 miljoner kronor.

DN har begärt ut samtliga managementkonsultfakturor ställda till Karolinska mellan januari och oktober i år. Den totala summan är drygt 191 miljoner kronor, enligt sjukhusets sammanställning.

Övriga konsultbolag har specificerat antal arbetade timmar och timkostnad på fakturorna. Sådana uppgifter saknas på BCG:s fakturor. DN har begärt ut men inte fått fakturaunderlag för de aktuella fakturorna, som alltså uppges saknas helt.

Anders Ringman Ugglas mentor hos sin tidigare arbetsgivare Boston Consulting Group var Stefan Larsson, delägare och senior rådgivare. Han är ansvarig för BCG:s vårdverksamhet globalt och har lett konsultarbetet på Karolinska.

Stefan Larsson uppger att det under året varit ”ett fåtal” konsulter som jobbat fram till början av sommaren. 

– Mot slutet var de endast en eller två, säger han till DN.

Vad var timtaxan under den här perioden?

– Det beror på vilken person du tittar på, det anges i ramavtalet. Den totala summan är ju antalet timmar gånger ramavtalet så det är väldigt enkelt, och det vi arbetade med var ju det vi kommit överens med sjukhusledningen om att vi skulle fokusera på, det är inte mer komplicerat än så.

Ni debiterade flera miljoner varje månad. Om ni bara var en eller två konsulter, då låter det väldigt dyrt?

– Du frågade mig hur många konsulter vi hade precis innan sommaren och då var det två, innan dess var det fler. Betydligt fler.

Men även innan sommaren var det flera miljoner.

– Absolut. Återigen, ekonomiavdelningen har precis hur många timmar vi arbetat, baserat på ramavtalet.

Men något mer underlag för fakturorna finns inte, meddelar ekonomiavdelningen, efter DN:s kontakter med sjukhuset.

Foto: Lisa Mattisson

När DN under tisdagen träffar sjukhusdirektör Melvin Samsom efter beskedet att Sahlgrenska underkänt modellen värdebaserad vård, kan han inte svara på vad den totala kostnaden för att införa ”Värdebaserad vård” är.

– Det går inte att säga att vi har infört ”Värdebaserad vård”. Vi har infört en ny verksamhetsmodell, ett nytt arbetssätt. ”Värdebaserad vård” är ett strategiskt ramverk, inte en modell vi har introducerat rakt av. 

Vad har den nya verksamhetsmodellen kostat att införa?

– Jag kan inte ge dig den siffran nu på direkten. Ni följer ju kostnaderna, så jag antar att ni vet vilka de är. Detta är en komplex förändringsresa och kostnader förekommer på olika plan. Det är inget som är enkelt att svara på utan att haft möjlighet att titta på underlag i detalj.

Vad har Boston Consulting Group gjort för er?

– De har hjälpt oss med administration, att diskutera sättet vi vill organisera oss och underlättat många workshops vi haft för att få alla människor runt bordet och diskutera nya arbetssätt. 

Vad har BCG gjort konkret i år, 2017?

– Vi hade ett kontrakt med BCG till sommaren och under den perioden hjälpte de oss att optimera våra arbetssätt.

Fyra timmar innan intervjun hade Melvin Samsoms medarbetare, sjukhusets presschef, fått fakturorna från DN, som sjukhuset efter mer än en vecka inte lämnat ut några specifikationer för.

Om vi tittar på fakturorna är det väldigt stora summor. I år är det 27 miljoner kronor. Vad konkret har Karolinska fått ut av det?

– Jag kan inte svara på det just nu, men vi återkommer, säger Melvin Samsom, samtidigt som presschefen uppger att intervjutiden är slut.

Är det ett problem att Andreas Ringman Uggla som varit anställd vid BCG nu sitter i sjukhusledningen och godkänner bolagets fakturor?

– Vi har gått igenom detta tidigare. Han är anställd av sjukhuset och har inga kopplingar.

Samtidigt som den nya verksamhetsmodellen införts har köerna till vård och behandling på Karolinska universitetssjukhuset, som varit Ringmans Ugglas ansvarsområde, växt dramatiskt under senaste året. Inte minst till barnoperationer och stora canceroperationer, som DN rapporterat.

Inget annat sjukhus i Sverige har genomfört modellen så grundligt som Karolinska universitetssjukhuset. Sjukhusets kliniker har avskaffats och vården är organiserad i flöden och teman. Modellen har införts för att koncentrera vården runt patienten, men också för att spara pengar. Det nya sjukhuset Nya Karolinska är byggt för att passa denna modell. Samtidigt som omorganisationen genomförts har sjukhuset växande problem med vårdköer, ekonomi och brist på personal och vårdplatser. 

Men enligt sjukhusdirektör Melvin Samsom förändrar det vetenskapliga underkännandet ingenting för Karolinskas del. 

– Vi ser fortfarande att det är en väldigt bra modell för att utveckla vår organisation, säger Melvin Samsom.  

 

Fakta.Värdebaserad vård

Managementmetoden Värdebaserad vård har beskrivits av Michael Porter och drivs och marknadsförs av det multinationella konsultbolaget Boston Consulting Group, som ett sätt att organisera och mäta resultat i vården. Vården organiseras i teman och flöden runt patienten, i stället för i traditionella kliniker. Genom att mäta resultaten i vården och sedan dela dem med kostnaden, så får man ett värde för patienten, som är Porters ekvation.

BCG driver också företaget ICHOM, med mål att mäta och samla in patientdata internationellt, för att samla den i ett internationellt kvalitetsregister. Karolinska sponsrade ICHOM med en miljon kronor per år, men bröt sitt samarbete i juni, efter DN:s artiklar. 

VBV har kritiserats för att stå i strid med hälso- och sjukvårdslagen, om att den som har störst behov ska får vård. En ny utvärdering från Göteborgs universitet, beställd av Sahlgrenska visar att metoden saknar evidens.

På Karolinska infördes den nya modellen i samband med första flytten in på Nya Karolinska hösten 2016. Omorganisationen har väckt kritik, bland annat från läkarföreningen som krävt att den stoppas. Bara tre procent av läkarna hade stort förtroende för sjukhusdirektör Melvin Samsom i läkarföreningens  arbetsmiljöenkät. Andreas Ringman Uggla namngavs som en person som dragit ner förtroendet för sjukhusledningen, på grund av sina kopplingar till Boston Consulting Group. 

 

Fakta.BCG:s nota – en kvarts miljard

2011: 10.125.000 kronor

2012: 32.619.974 kronor

2013: 25.497.500 kronor

2014: 37.658.725 kronor

2015: 33.075.700 kronor

2016: 90.021.000 kronor

2017: 27.702.250 kronor

 

Totalt: 256.700.149 kronor

 

 

Fakta.Fakturerat per månad från BCG

Här är de 13 fakturorna från Boston Consulting Group till Karolinska januari-juni i år:

 

Februari: 4.558.125 kronor

Februari: 845.000 kronor

Mars: 845.000 kronor

Mars: 971.750 kronor

Mars: 4.915.750 kronor

Mars: 211.250 kronor

Mars: 845.000 kronor

Mars: 5.278.000 kronor

April: 549.250 kronor

April: 3.944.500 kronor

Maj: 2.960.750 kronor

Juni: 1.777.875 kronor

Totalt: 27,7 miljoner kronor (inklusive moms)

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.