Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ingen lex Maria för cancersjuke Bertil Gustafsson

Other: Paul Hansen

Karolinska universitetssjukhuset gör ingen lex Maria-anmälan efter att cancersjuke Bertil Gustafsson fått sin operation för sent på grund av personalbrist. Trots förseningen har det inte skett en undvikbar vårdskada, är sjukhusets besked. 

— Det blir antiklimax att få det här beskedet, säger Bertil Gustafsson.

78-årige Bertil Gustafsson är en av 20 patienter med cancer i övre bukhålan, bland annat pancreas, bukspottkörteln och levercancer, som fick sin operation för sent i somras då Karolinska universitetssjukhuset hade akut personalbrist, vilket DN berättat i flera granskande artiklar. Krisen förvärrades sannolikt genom att Karolinska i juni tackade nej till ett erbjudande från Danderyds sjukhus om att operera bort kön, vilket DN avslöjat. Karolinska valde i stället att vänta med att ta tag i köerna till efter semestrarna i september. 

Sjukhuset har tidigare meddelat att 12 av dessa fall utretts, och att lex Maria görs i tre fall. Bertil Gustafsson har själv anmält sitt fall till IVO, men sjukhuset har nu meddelat att lex Maria-anmälan inte görs i hans fall. 

– Jag finns inte med bland lex Maria-fallen. Förklaringen är cancern skulle ha hunnit sprida sig även om jag opererats i tid i juni och att det då ändå skulle ha varit för sent. Läkaren som jag har träffat förklarar att det har med delningshastigheten på tumören att göra, säger Bertil Gustafsson. 

Kort sagt: även om operationen skett inom de 36 stipulerade dagarna som slagits fast av expertisen, så hade tumören inte kunnat opereras, enligt sjukhusets bedömning. 

– Den här förklaringen blir ju lite suspekt för mig, för med det resonemanget kunde man ha väntat till jul. För mig blir det antiklimax att få det här beskedet. 

Själv hade Bertil Gustafsson räknat med att hans fall skulle resultera i en anmälan. Behandlingen han nu får är endast livsuppehållande. 

För min del betyder den försenade operationen en fördröjning på minst fyra veckor med att sätta igång med cellgiftsbehandlingen.

– Ja, hur kan det inte vara en allvarlig vårdskada? För min del betyder den försenade operationen en fördröjning på minst fyra veckor med att sätta igång med cellgiftsbehandlingen. 

När Bertil Gustafsson väl fick sin operation i början av augusti, tio veckor efter att tumören upptäckts på Södersjukhuset syddes buken ihop då det visade sig att cancern spridit sig. Kirurgen skriver en avvikelserapport på grund av den ”långdragna tiden till operation”, och föreslog som förbättringsåtgärd att ingen neddragning av vårdplatser och operationsresurser bör ske sommartid. ”Cancer är ingen säsongssjukdom”, skrev hon.  

Med hänvisning till patientsekretessen avböjer Karolinska universitetssjukhuset att kommentera Bertil Gustafssons specifika fall. Chefläkare Nina Nelson Follin förklarar den generella gången: 

– Det sjukhuset tittar på är om det är en undvikbar allvarlig vårdskada som inträffat, eller risk för en allvarlig vårdskada eller om det som inträffat lett till ett väsentligt ökat vårdbehov eller till att patienten har avlidit. Då är vi skyldiga att göra en lex Maria-anmälan enligt hälso- och sjukvårdslagen, säger Nina Nelson Follin. 

Hon säger att det utan grundlig utredning inte går att förutse en lex Maria-anmälan. 

– Man måste ta in helheten, då grundsjukdomens potentiella komplikationer och hela patientens situation vägs in. Det görs också en bedömning av sannolikheten för ett visst förlopp, och om väntan inneburit en försämrad situation eller inte, säger Nina Nelson Follin. 

Kan ett försenat ingrepp bedömas som en vårdskada, genom att patienten utsatts för ett stort ingrepp som även försenar alternativ behandling?

– Det är en viktig aspekt, för det är svårt att vänta även om man befinner sig inom de 30 dagarna. Men det finns ingen automatik när det blir lex Maria. Det är en sammanvägning som görs i varje fall. 

Fakta.Lex Maria

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vårdgivare utreda händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada. Vid händelser som medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada är vårdgivaren skyldig att göra en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.