Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ingen ökad valfrihet för gravida med vårdvalet

Var femte gravid kvinna i Stockholm fick inte föda på den klinik hon valt, efter BB Sophias öppnande.
Var femte gravid kvinna i Stockholm fick inte föda på den klinik hon valt, efter BB Sophias öppnande. Other: Jessica Gow/TT

Var femte gravid kvinna i Stockholm fick inte föda på den klinik hon valt, efter BB Sophias öppnande. Det visar en ny rapport om vårdval förlossning från Karolinska institutet. Valfrihetsreformen har inte ökat valmöjligheterna för gravida kvinnor i Stockholms län.

När forskare från Karolinska institutet mätt effekterna av BB Sophia och vårdval förlossning visar det sig att 20 procent av de gravida kvinnorna i Stockholms län 2015 inte fick föda på den klinik de valt i första hand. 

— Siffrorna har tagits fram av hälso- och sjukvårdsförvaltningen. De är hämtade från obstetrix, förlossningsenheternas elektroniska journalsystem, och har faktagranskats av verksamhetscheferna. Om man inte hade haft så svårt att rekrytera personal, så hade man kanske kunnat tillgodose patienternas val bättre, säger Carl Savage, forskare på Medical management centrum på Karolinska Institutet.

Dagens system har flera förlorare, slår forskarna fast. De pekar bland annat på att det är bekymmersamt att patienterna får uppfattningen att de kan välja förlossningsklinik.

Rapporten beställdes av landstinget och ska nu behandlas politiskt. På hälso- och sjukvårdsförvaltningen vill man inte tro på siffrorna, som visar att var femte kvinna inte fick sitt förstahandsval under 2013–2015.

— Siffrorna är felaktiga. Det har aldrig sett ut så här. Det får stå för KI, säger Stefan Strandfeldt, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Sedan 1992 har kvinnor kunnat välja förlossningsklinik i Stockholm. När vårdval förlossning introducerades av den borgerliga alliansen 2008 beskrevs det likväl som en valfrihetsreform. Privata aktörer fick möjlighet att starta förlossningskliniker. Förhoppningen var att kvinnor skulle få fler alternativ att välja på.

Forskarna från KI har bland annat i intervjuer med verksamhetscheferna undersökt vad som hände med förlossningsvården under 2013–2015 när BB Sophia, den första helt privata förlossningskliniken, öppnade. Ett syfte var att skapa konkurrens och att sporra förlossningsenheterna att utveckla vården.

Den nya kliniken vid Sophiahemmet, med sammanhållen vårdkedja och hemlik miljö, uppskattades av många. Men redan 2013 saknades personal inom förlossningsvården och BB Sophia skapade vad forskarna kallar en personalkarusell. Danderyds sjukhus förlorade 75 procent av dagpersonalen, BB Stockholm 60 procent av all personal.

— I det här fallet har vårdval i stort sett blivit att man konkurrerar om personal snarare än om patienter. BB Sophia kunde välja ut många av de bästa och mest erfarna. På de andra enheterna hade man väldigt svårt att kompensera för personalen som försvann, säger Carl Savage.

Flera förlossningskliniker fick stänga förlossningsrum då BB Sophia öppnade. De klarade sedan inte att möta efterfrågan, och under 2014 inskränktes valfriheten genom att listningstak infördes för att minska trycket på de populäraste klinikerna. Karolinska Huddinge och Södertälje var minst populära, Hela 83 procent av de kvinnor som födde på Huddinge sjukhus 2015 hade gjort ett annat förstahandsval.

I rapporten säger en verksamhetschef i Södertälje: ”BB Sophia ligger på Östermalm, den tjusigaste stadsdelen i Stockholm... dit de rika och kända kommer. Klart att jag vill föda där. Och Södertälje som stad har inte något bra rykte... Vi får vanligtvis bra omdömen av de som hänvisats hit. De är förvånade, för de var verkligen, verkligen ledsna när de kom hit”.

Läs mer: Förlossningskrisen i Stockholm

Sedan 2008 har landstinget fått in nio ansökningar om att få bedriva förlossningsvård inom vårdval förlossning, varav sex från de kliniker som funnits sedan tidigare, visar DN:s granskning. Förutom BB Sophia har en ny aktör ansökt men inte klarat landstingets krav. Två aktörer har dragit tlllbaka sina ansökningar. Forskarna pekar på att det är en hög tröskel för att starta verksamheter i dagens system. Lokaler, utrustning och personal måste vara på plats för att bli godkänd, och därför är sannolikheten liten att nya aktörer dyker upp, enligt KI.

Nio år med vårdvalet har inte lett till ökad valfrihet eller mångfald. Två enheter, BB Sophia och Södra BB på Södersjukhuset, som erbjöd småskaliga verksamheter, finns inte kvar. BB Sophia byggde på en ekonomiskt ohållbar kalkyl, och efter två år lades verksamheten ned.

— Det är dyrt att få ekonomi med den här modellen. Det kräver nästan att man har 3 000 förlossningar för att gå runt, och det gör det svårt för små enheter att starta, säger Ingela Wiklund, vd för BB Stockholm som till hälften ägs av Praktikertjänst.

BB Stockholm, med kapacitet för cirka 4.000 förlossningar per år, klarar landstingets medicinska krav med tillgång till operation, anestesi och neontalvård genom ett avtal med Danderyds sjukhus.

— Rent medicinskt kan man misstänka att de små enheterna har lättare att uppnå de bästa resultaten, med nöjdare patienter och mindre andel förlossningsskador, säger Isis Amer-Wåhlin, forskare på KI och tidigare medicinskt specialsakkunnig för förlossningsvården på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Många blir besvikna för att de inte får föda där de valt, men skillnaderna mellan sjukhusen är inte så stora.

Efter BB Sophias stängning är trenden den motsatta, då samtliga kliniker fått större uppdrag. Södersjukhuset, som är störst, klarar i dag över 7.000 förlossningar på ett år. Några små enheter har det inte blivit, trots önskemål från föräldrarnätverk, barnmorskor och politiker.

— Det går inte med dagens kravspecifikation, för det finns en säkerhetsaspekt på det här. Men det finns inga hinder för att skapa små förlossningsenheter inne på sjukhusen, säger Isis Amer-Wåhlin.

Hon pekar samtidigt på risken att aktörer med kort varsel kan säga upp sina avtal med landstinget, vilket blev fallet med BB Sophia.

— Det är inte klokt att bygga upp akutsjukvård på det sättet, så att avtalet kan sägas upp med sex månaders varsel!

Länets minsta förlossningsenhet i Södertälje, som riktat in sig på småskalighet och lågriskförlossningar står utanför vårdvalet. Chefläkare Sven Klaesson, som tidigare var chef för kvinnokliniken på Södertälje sjukhus, är kritisk till de förväntningar vårdvalet bygger upp.

— Alla ska kunna känna sig trygga med att få födas inom länet. Men ska vi skicka barnmorskor från Södertälje till SÖS om fler en viss natt vill föda där? Att bygga akutsjukvård på det sättet är en utopi, säger Sven Klaesson, som också säger att systemet förstärker intrycket av att vården är bättre på vissa ställen.

— Många blir besvikna för att de inte får föda där de valt, men skillnaderna mellan sjukhusen är inte så stora.

Frågan är vad vårdvalet är, om det inte ökar valfriheten.

— Vårdvalet har ju flera aspekter än patientvårdval, som att man vill få in fler aktörer, säger Stefan Strandfeldt.

Politiskt är vårdval förlossning en ideologisk blockdelare. När en ny förlossningsenhet ska öppna på S:t Görans sjukhus förordar tjänstemännen att den byggs utan neonatalvård och läggs utanför vårdvalet, enligt Södertäljes modell.

Har vårdvalet blivit ett hinder?

— Det är en politisk fråga, säger Stefan Strandfeldt.

Fakta.Vårdgivare som velat bedriva förlossningsvård

  1. Södersjukhuset
  2. Danderyds sjukhus
  3. Karolinska Huddinge
  4. Karolinska Solna
  5. BB Stockholm
  6. BB Sophia
  7. Södertälje sjukhus (tog tillbaka ansökan)
  8. Plusfamiljen (ej godkänd)
  9. Mama Mia (tog tillbaka ansökan)
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.