Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Ingen patient ska dö på grund av vårdköer”

Irene Svenonius (M).
Irene Svenonius (M). Other: Andrea Brask

Efter DN:s avslöjande om långa köer till canceroperationer och växande köer till vård i Stockholm hade Irene Svenonius (M) på onsdagen ett krismöte med länets samtliga sjukhusdirektörer. 

– Ingen patient ska dö på grund av vårdköer, säger Irene Svenonius. 

– Viljan till samverkan är väldigt stor. Sjukhusen har olika specialiteter, och det går att flytta patienter mellan sjukhusen för att fler ska få vård i tid, sade Irene Svenonius efter ett krismöte med länets alla sjukhusdirektörer på onsdagen. Som ett resultat av mötet ska det ske ett fördjupat samarbete mellan sjukhusen, enligt Svenonius. 

DN har i flera artiklar avslöjat hur köerna till vård ökat kraftigt i länet, och hur 20 svårt sjuka cancerpatienter på Karolinska universitetssjukhuset riskerar att dö i förtid efter att i somras ha fått sina operationer för sent på grund akut personalbrist på Karolinska Huddinge. DN har också berättat att Karolinska, trots den krisartade situationen, tackade nej till ett erbjudande från Danderyds sjukhus om att operera bort kön. En av de drabbade är 78-årige Bertil Gustafsson, som fick sin operation för cancer i bukspottkörteln för sent. De Sjukhuset har lex Maria- anmält tre fall. Samtidigt har sjukhuset inte informerat om den pressade situationen till politiker och förvaltning. 

– Karolinska universitetssjukhuset borde ha varit betydligt tydligare med sina bekymmer och sina behov. De borde ha informerat landstingets chefläkare Johan Bratt, så att de kunde ha avlastats, kanske genom att flytta andra patienter från Huddinge. Stockholm har ju ett stort sjukvårdssystem med många sjukhus, säger Irene Svenonius, som på onsdagen kallade sjukhusdirektörerna för alla länets sju akutsjukhus till ett krismöte. 

Karolinska universitetssjukhusets direktör Melvin Samsom var dock inte på plats av privata skäl. Sjukhuset representerades av Annika Tibell. Enligt Svenonius finns nu en uttalad vilja till större öppenhet och intresse för samverkan. 

Mötet satte upp flera konkreta mål för hur vårdköerna i länet, som växt kraftigt på kort tid, ska minska. Bland annat har köerna för vård och behandling, däribland operationer, på Karolinska universitetssjukhuset ökat med 43 procent på bara ett år, vilket DN berättat. 

Målet är nu att Stockholms läns landsting inom sex månader ska klara vårdgarantin till 90 procent för operationer. I nuläget får bara 79 procent av patienterna sin operation inom 90 dagar.

– Det ska ske en tydlig minskning av köerna i Stockholms läns landsting. Ingen patient ska dö på grund av vårdköer, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius, som beskriver mötet som konstruktivt och ett "handslag för kortare vårdköer". Cancervården och barnoperationer är prioriterade. 

Den stora utmaningen är tillgången på sjuksköterskor för att kunna bemanna vårdplatser.

– Bemanningen är en nyckelfråga för alla sjukhus, och alla arbetar för att attrahera fler sjuksköterskor. Ett starkt önskemål var att landstinget ska fortsätta med betald vidareutbildning till specialistsjuksköterskor, säger Irene Svenonius. 

Ett annat önskemål var ett snabbspår för undersköterskor att kunna vidareutbildas till sjuksköterskor, vilket saknas idag. 

Ett alltmer akut problem är bristen på vårdplatser. I nuläget är 650 landstingets cirka 3 500 vårdplatser stängda, varav 437 på Karolinska. På mötet sattes inga mål för att kunna öppna fler vårdplatser. 

– Men målet är förstås att alla de vårdplatser som är fastställda ska vara fullt öppna. 

Fakta.Mål för kortare vårdköer

Tydlig minskning av operationsköer under tre månader

Fördjupat samarbete mellan sjukhusen. 

 Vårdgarantin för operationer, med operation inom 90 dagar ska uppfyllas till 90 procent. Idag 79 procent. 

 Arbeta proaktivt för att bli mer attraktiva arbetsgivare för sjuksköterskor, med individuell lönesättning, och möjlighet till löneutveckling. 

500 miljoner kronor läggs till Alliansens budget 2018 för att minska vårdköer 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.