Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Ingen risk att tv-eken faller”

Fristående arborister har på måndagen undersökt den så kallade tv-eken på Oxenstiernsgatan. Hela stammen har genomlysts med ultraljud och arboristerna fortsätter nu att undersöka kronan.

– Mätningarna visar att stammen har 50-65 procent av sin styrka kvar. Det är mer än vad trädet behöver för att vara stabilt, säger Jon Hartill, arborist sedan 25 år.

Arboristerna Jon Hartill och Johan Gustavsson har på eget initiativ kört upp från Göteborg för att undersöka eken. Från Falun har trädsvampkunnige Tobias Fischer kommit. Flera andra arborister från de större företagen i Stockholmstrakten är också på plats. De kommer att fortsätta sina undersökningar under de närmaste dagarna.

– Av det vi sett hittills finns inget akut som behöver göras för säkerheten, säger Jon Hartill.

Per Schönning från gruppen Rädda TV-eken hoppas att trafikkontoret låter denna fristående grupp arborister fortsätta sitt arbete.

– Vi hoppas att Trafikkontoret inte beordrar nedlyftning av undersökande arborister imorgon tisdag. Avspärrningarna för buss- och biltrafik är dessutom onödiga och bör tas bort, anser Per Schönning.

Socialdemokraterna på Östermalm anser att ett beslut om ekens framtid inte bör tas förrän en samlad bedömning kan göras av flera experter, att hänsyn bör tas även till medborgarnas upplevelse av sin kultur- och hemmiljö.

Socialdemokraterna på Östermalm vill dessutom lyfta beslutet till ansvarig politisk nämnd, skriver de i ett pressmeddelande.

Aktionsgruppen Rädda TV-eken kommer att samlas vid det gamla trädet kl 21 på måndagskvällen för att bevaka den.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.