Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ingen-sophamtning-for-den-som-inte-skottar/

STHLM

Ingen sophämtning för den som inte skottar

Sophämtningen i Stockholm dras med förseningar på grund av snön. Foto: Martina Holmberg/TT

Om det inte är skottat fram till soptunnan – eller om locket har frusit fast – då blir det ingen sophämtning. Det meddelar Stockholm vatten och avfall.

Rätta artikel

Det råder just nu förseningar i sophämtningen i hela Stockholm på grund av snön.

Medborgarna uppmanas att skotta bort snön kring sin soptunna för att renhållningsarbetarna ska kunna komma fram och tömma soporna. Hela vägen mellan sopbil och sopkärl ska vara skottad och halkbekämpad. Om det har byggts upp snövallar så behöver det skottas fram en öppning.

Den skottade vägen ska också vara lite bredare än sopkärlet. Om det inte är skottat har Stockholm vatten och avfall, meddelar de på sin hemsida, ingen möjlighet att tömma soporna. 

Om locket till sopkärlet har frusit fast och inte kan öppnas blir soporna inte heller tömda. Eventuell snö och is som sitter fast på kärlet och som lossnar under vägningen registreras som vägd sopvikt.

Nu, när temperaturen skiftar under dygnet mellan plusgrader och minusgrader, kan soporna frysa fast i kärlet. Fastighetsägaren ansvarar själv för att lossa eventuella sopor som frusit fast för att säkra att kärlet kan tömmas.

Läs mer: Sophämtningsstopp på Östermalm på grund av råttor