Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Ingen vetenskaplig grund att påstå att det är bättre”

Mats Myrberg, professor i specialpedagogik, Stockholms universitet.

1. Är det rätt att skippa pennan till förmån för datorn i skolan?

– Nej, jag anser inte det. Det saknas vetenskaplig grund för påståendet att det skulle leda till bättre resultat.

2. Vad ser du för andra skäl till att fortsätta använda penna och papper?

– Det handlar om barnets eget skapande, som sker i alltifrån att man skriver för hand till att man dramatiserar en text. Barnen lär sig i en öppen, intensiv kommunikation med andra barn och lärare. Har du en dator vänds all uppmärksamhet mot den och bort från kamraterna och läraren. Alltför många näsor pekar åt samma håll. Vi behöver mötas ansikte mot ansikte för att språkutveckling ska uppstå.

3. Deltar barnen i en experimentverkstad?

– Jag är inte alls övertygad om att Sollentuna kommun satsar sina 20 miljoner på rätt sätt. Jag skulle i stället först satsa på att utveckla lärarnas kompetens, datorer är viktigare för dem än för eleverna. Jag är inte emot datorer i undervisningen, men att lära sig läsa och skriva är en vansklig uppgift som kräver många olika inlärningsformer.

4. Vad är riskerna med den undervisning som bedrivs i Sollentuna kommun?

– Man vet inte vad resultatet blir. Motivation är en sak, barnen tycker det här är roligt, men det är mycket som är roligt som inte har några pedagogiska effekter. Det första man nu måste kräva är att Sollen­tuna noga följer upp och utvärderar detta, så att man ser var det leder. Och särskilt titta på hur det går för elever som har svårt för sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.