Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ingen-vill-ta-ansvar-for-nya-sopbranden-i-botkyrka-en-tickande-bomb/

STHLM

Ingen vill ta ansvar för nya sopbranden i Botkyrka – ”En tickande bomb”

01:18. Brottsmisstänkta Thinks Pinks övergivna sopberg brinner igen.

Brottsmisstänkta Think Pinks övergivna sopberg i Botkyrka brinner igen. Det här var precis vad kommunen och förtvivlade närboenden befarade. Rädslan för att det största berget med dumpat byggavfall ska börja brinna är nu stor.

– Jag bara grät när jag fick höra att det brann igen, säger Kerstin Macke Eriksson som bor 700 meter från Kassmyra.

Svart brandrök fyller på nytt luften i idylliska Grödinge/Vårsta – bara månader efter att den rikskända branden i sopberget i Kagghamra kvävts med sand.

På söndagseftermiddagen bröt en brand ut i det brottsmisstänkta bolaget Think Pinks gamla sopberg i Kassmyragropen. 18 brandbilar från flera distrikt var på plats för att släcka branden.

Genom att separera byggavfallet i flera högar kunde de avgränsa branden. Nu brinner det i ett av avfallsbergen. Räddningstjänsten vet inte hur länge det kommer att pågå.

Rädslan är nu stor bland de boende att branden kommer att blossa upp i den största högen med över 30 000 kubikmeter osorterat byggavfall som är belägen knappt hundra meter från den pågående branden.

– Det finns miljöfarliga saker i det, säger markägaren Daniel Rindsjö som hyrde ut marken till Think Pink.

Markägare Daniel Rindsjö framför Think Pinks övergivna sopberg i Kassmyragropen i Botkyrka. Nu befarar kommunen och boende att det snart kommer att börja brinna i den högen också.
Markägare Daniel Rindsjö framför Think Pinks övergivna sopberg i Kassmyragropen i Botkyrka. Nu befarar kommunen och boende att det snart kommer att börja brinna i den högen också. Foto: Roger Turesson

Bara någon månad efter att företrädarna för återvinningsbolaget NMT Think Pink greps misstänkta för att ha begått grovt miljöbrott i Kagghamra och Kassmyra i Botkyrka och på flera andra platser i Sverige, försatte de dotterbolagen som var verksamhetsutövare i konkurs, och lämnade efter sig stora sopberg runtom i landet.

Sedan dess har bränder blossat upp i flera av de dumpade sopbergen.

Som DN skrivit tidigare är det Botkyrka kommun som tar emot anmälan av miljöfarlig verksamhet och utövar tillsyn över verksamheten.

Fredrik Möller och Kerstin Macke Eriksson, som under alla dessa år legat på kommunen och larmat om att allt inte gått rätt till i de anmälningspliktiga verksamheterna, är förtvivlade.

Under flera år har de skickat dokumentation och brev till miljöenheten på kommunen där de visat att det inte är sorterat avfall och bränslekross som förvarats och hanterats på platsen. Men inget har hänt.

– Vi har kämpat för att visa kommunen att det här inte har skötts enligt anmälan i tio års tid, Vi känner oss ledsna och uppgivna. Ingen lyssnar på oss, eller bryr sig, säger Fredrik Möller.

De boende Kerstin Macke Eriksson och Fredrik Möller är förtvivlade och känner vanmakt. I tio års tid har de kämpat mot verksamheterna.
De boende Kerstin Macke Eriksson och Fredrik Möller är förtvivlade och känner vanmakt. I tio års tid har de kämpat mot verksamheterna. Foto: Roger Turesson

Vid Kagghamrabranden kunde polisens tekniker konstatera att släckvattnet från branden innehöll giftiga metaller. Vad den brinnande sophögen i Kassmyra innehåller är det ingen som vet.

– Kommunen och räddningstjänsten påstår att det är träkross. Men jag som försökt sortera i högen vet att det inte alls bara är träkross i högen. De senaste veckorna har jag sorterat ut kablar, plåt, kyl och frys och även badkar från högen, säger markägare Daniel Rindsjö.

– Men hur giftig röken är för de boende är jag fel person att svara på, säger han.

Han påstår att NMT Think Pink är skyldiga till situationen, men skuldbelägger även kommunen för bristande tillsyn över verksamheten.

Kommunen i sin tur håller företaget, numera konkursboet Think Pink ansvariga, men även markägaren Daniel Rindsjö som de menar är en del av problemet.

– Vi har sett att markägaren i Kassmyra utövar verksamhet med avfall på platsen och tagit över verksamheten från Think Pink och även försöker tjäna pengar på avfallet. Då är man inte längre markägare utan verksamhetsutövare. Och då ligger ansvaret för att ta bort soporna på honom, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) till DN.

”Kassmyra är en tickande bomb”, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S). ”Det är bara en tidsfråga innan det börjar brinna i den stora avfallshögen. ”
”Kassmyra är en tickande bomb”, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S). ”Det är bara en tidsfråga innan det börjar brinna i den stora avfallshögen. ” Foto: Roger Turesson

Hon fortsätter:

– I juni i år beslutade länsstyrelsen att verksamheten i Kassmyra utgör olaglig tippning som inte får bedrivas på platsen eftersom Kassmyra ligger i Segersjö vattenskyddsområde område.

Kommunen kunde då lägga ett föreläggande mot verksamhetsutövaren om att ta bort soporna senast i december i år – vilket i det här fallet är Think Pinks konkursförvaltare.

– Men en konkursutredning efter ett så här stort bolag kan ta flera år. Därför försöker vi också ålägga markägaren att ta sitt ansvar för den verksamhet han tillåtit och tjänat enorma summor på, säger Ebba Östlin.

Men Daniel Rindsjö menar att Ebba Östlin kommer med falska anklagelser och är helt ute och cyklar.

– Jag är markägare och jag har rätt att städa min tomt, vilket jag gör genom att flytta runt material. Jag har inte tagit emot något nytt material men jag har däremot kört iväg sopor för att städa.

Fredrik Möller och Kerstin Macke Eriksson tittar på det sopberg som de fruktar också ska börja brinna.
Fredrik Möller och Kerstin Macke Eriksson tittar på det sopberg som de fruktar också ska börja brinna. Foto: Roger Turesson

I Kagghamra några kilometer bort från Kassmyra kvävde räddningstjänsten till slut branden i sopberget med flera ton sand.

Där försöker kommunen få markägaren ansvarig för att transportera bort sopberget. Markägaren har dock överklagat föreläggandet och fått rätt i miljödomstolen och frågan är just nu uppe för eventuell prövning i Mark- och miljö överdomstolen.

– Först när vi får resultatet därifrån kommer vi veta hur vi ska agera i Kassmyra, säger Markus Ek, biträdande miljöchef i Botkyrka.

Ägarna av bolaget NMT Think Pink har hela tiden hävdat att de är oskyldiga till alla anklagelser. Advokat Thomas Bodström säger till DN att en brand som startar mer än ett år efter att NMT Think Pink lämnat platsen inte har med bolaget att göra.

Läs mer:

Oro i Botkyrka efter sopskandalen: ”Kommunen vill inte erkänna att det ligger en stor giftbomb där”

Sopbranden har spridit tjock rök i flera veckor: ”De skiter helt i oss människor”

Ämnen i artikeln

Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt