Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ingen-ville-sitta-bredvid-en-elev-som-hade-varit-i-alperna/

STHLM

”Ingen ville sitta bredvid en elev som hade varit i Alperna”

Kungsholmens gymnasium i Stockholm.
Kungsholmens gymnasium i Stockholm. Foto: Lisa Mattisson

Två elever på Kungsholmens gymnasium har bekräftats smittade av det nya coronaviruset. En namninsamling har startats på nätet om att stänga skolan och flera elever vittnar om oro.

– Ingen ville sitta bredvid en elev som hade varit i Alperna, säger 19-årige Oscar Höse.

Sent på söndagskvällen fick skolan information om att två elever hade lämnat positiva provsvar för covid-19. En tredje elev misstänks vara smittad och väntar på svar på sin provtagning. En av de smittade eleverna har inte varit i skolan sedan innan sportlovet medan den andra inte vistats i skolan med symtom. Därför behöver ingen smittspårning göras på skolan enligt smittskyddsläkare, uppger Kungsholmens gymnasium.

Skolan håller öppet som vanligt eftersom Smittskydd Stockholm inte rekommenderat några särskilda åtgärder – sannolikheten för smitta bedöms som låg. 

– Verksamheten fortsätter precis enligt de instruktioner som vi har fått från förvaltningsledningen och Smittskydd Stockholm, säger Jenny Rångeby, rektor för Svenska sektionen på Kungsholmens gymnasium

Samtidigt har en namninsamling startat på nätet om att stänga skolan. Vid 16-tiden på måndagen hade över 800 personer skrivit på. 

”Vi drar slutsatsen att skolmiljön inte är en säker plats för varken eleverna eller lärare, då ytterligare smittspridning är trolig inom de kommande dagarna”, står det i texten till namninsamlingen.

DN har varit i kontakt med en elev som säger sig ligga bakom namninsamlingen tillsammans med två andra skolkamrater. Han menar att de är oroliga för att anhöriga som tillhör någon riskgrupp ska smittas.

– Skolan har heller inte varit jättetydlig med hur det är fastställt att eleven som varit på skolan inte haft symtom. Jag vill inte lägga skulden på skolan, utan tror inte att de har fått så tydliga instruktioner från myndigheterna.

En elev som skrivit under namninsamlingen uppger till DN: 

”Jag tillhör en riskgrupp och det känns onödigt att utsätta oss för en sådan risk. Jag tycker att skolan kan stänga åtminstone en dag för att skolledningen ska få tid att kunna göra ett välgrundat beslut ihop med Folkhälsomyndigheten.”. 

Eleven Oscar Höse har också skrivit under. Han menar att många sjukanmäler sig trots att de inte är sjuka, eftersom de är rädda för att gå till skolan. 

– Det är jättemånga. Det är så många som är nervösa över det här, det är värsta samtalsämnet. Det är också jobbigt för elever, ingen ville sitta bredvid en elev som hade varit i Alperna, säger han.

Rektor Jenny Rångeby känner till att namninsamlingen pågår.

– Jag fick ett mejl om att det pågår någon form av namninsamling. Jag vet inte vem som ligger bakom den, det är inget som har kommit till min kännedom.

Hon känner inte till att det ska ha framförts några krav direkt till skolan om att stänga verksamheten, även om föräldrar hört av sig och frågat hur de resonerar kring att låta undervisningen fortgå.

– Vi får bemöta varje förälder med respekt och berätta att vi följer de rekommendationer som myndigheterna ger. 

Skolan har inga planer på att ändra sitt beslut med anledning av namninsamlingen.

– Det är inte riktigt så det fungerar. Vi måste gå på de fakta vi har och de rekommendationer vi får. 

Skolan följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om att friska barn ska vara i skolan, men ger elever med sjukdom i familjen – exempelvis hjärt-kärlsjukdom –möjlighet att stanna hemma. Elever som nyligen rest till riskområden och vill stanna hemma, trots att de inte har några sjukdomssymptom, kan också beviljas ledighet. 

Jenny Rångeby tror inte att namninsamlingen egentligen handlar så mycket om Kungsholmens gymnasium.

– Det här är något vi får fundera över, men jag tror inte att det här handlar om oss som skola utan att man inte litar på informationen i samhället som stort. Vi känner oss trygga med de rekommendationer vi får.

Läs mer: 

S:t Görans sjukhus i stabsläge – patient smittad av det nya coronaviruset

Handsprit och andningsskydd stulna på Södertälje sjukhus