Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Inget antyder tekniskt fel på bron – de omkomna identifierade

Fem personer dog i olyckan.
Fem personer dog i olyckan. Foto: Johan Nilsson / TT

De fem män som omkom i broolyckan i Södertälje natten till lördag har identifierats som brittiska medborgare. Inget tyder på tekniska fel på motorvägsbron när fordonet de färdades med körde av bron och ner i kanalen.

– Med tanke på övriga omständigheter vid tillfället, exempelvis att andra bilar stod i kö vid bommarna, så har alla säkerhetsfunktioner fungerat som de ska. Vi har också kontrollerat det med Trafikverket, så det finns ingen anledning att anta att någon säkerhetsrutin har brustit, säger Södertäljepolisens inre befäl Martin Bergholm.

Personal från Trafikverket inspekterade broanläggningen under lördagsförmiddagen, utan att finna något annat fel eller brist än att en vägbom var skadad.

– Jag kan inte säga exakt vilka tester som utfördes, men enligt rapport från personal på platsen kontrollerades ljud- och ljussignaler och bommar. Allt fungerade och såg ut som det skulle, förutom att en vägbom var skadad. Bedömningen var att den blivit sönderkörd, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket, till DN.

Vägbommen reparerades och klockan 11.20 på lördagsförmiddagen kunde polisen åter släppa på trafiken i motorvägens norrgående filer.

Klockan hade passerat 02, natten till lördag, när personbilen med de fem britterna av oklar anledning körde genom bommen som var nedfälld på grund av broöppning. Den aktuella bron är inte av klafftyp som fälls upp i vinkel mot vägen, utan av en typ som kallas lyftbro – den hissas upp vågrätt och skapar en lucka mellan vägen och bron. Det innebär att brons segelfria höjd ökar med 15,8 meter, från 26,2 meter till 42 meter.

Johan Sjöholm, arrestbefäl vid Södertäljepolisen, uppger att vittnen han talat med har uppfattningen att lyftbrodelen var på väg upp när olycksbilen kom körande i vägrenen intill mitträcket, alltså till vänster om motorvägens vänsterfil (omkörningsfilen).

– De säger att bron måste ha varit på väg upp, eftersom de just hade stannat längst fram och efter det att bilen passerat dem och kört över kanten, noterat att ett fartyg passerade i kanalen. Det stod väntande fordon i båda filer när olycksbilen kom körande i vägrenen intill vänsterfilen, i en hastighet som beskrivits som runt 60 kilometer i timmen, säger Johan Sjöholm.

Ännu på söndagskvällen låg utredningen på Södertäljepolisen.

– Men den kommer på måndag morgon att föras över till annan enhet. Jag kan inte säga vilken, möjligen en trafikenhet eller en enhet för grova brott. Vi har tills vidare flera brottsrubriceringar, som misstänkt vållande till annans död, misstänkt vårdslöshet i trafik och misstänkt rattfylleri. Var det hamnar återstår att se, med tanke på att alla inblandade är omkomna, säger Sjöholm.

Fyra av de omkomna männen var medlemmar i brittiska popbandet Viola Beach – den femte var deras manager – och på bandets Facebooksida har vänner och fans börjat skriva sina kondoleanser. Där finns en bild från Norrköping, där Viola Beach på fredagen spelat på tredagarsfestivalen Where’s the music. Några timmar senare inträffade olyckan på E4-bron.

Det första larmet kom klockan 02.19 då ett vittne larmade om att en bom i norrgående filer vid bron var skadad. Sexton minuter senare fick polisen uppgiften om att det var en bil som forcerat bommen och sedan störtat ner i Södertälje kanal, ett fall på över 26 meter.

Räddningstjänstens dykare hittade ganska omgående en kropp i vattnet, en avliden man, och två kroppar i bilen, avlidna män. En fjärde man påträffades död i vattnet strax efter klockan 14 och en femte vid 15.30-tiden.

Samtliga konstaterades vara födda mellan 1983 och 1996, och brittiska myndigheter har varit i kontakt med deras anhöriga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.