Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/inget-gratis-sommarlovskort-for-unga-stockholmare-i-ar/

STHLM

Inget gratis sommarlovskort för unga stockholmare i år

Bild 1 av 2 Till skillnad från förra året så kommer unga i Stockholm inte att få något gratis sommarlovskort.
Foto: Martina Holmberg/TT
Bild 2 av 2
Foto: lisa Mattisson

I fjol kunde barn och unga i Stockholm åka gratis i SL-trafiken hela sommaren. I år blir det inte så. Sommarlovskortet var en statlig satsning som inte finns med i KD och M:s budget.

Rätta artikel

Förra sommaren åkte alla skolungdomar från årskurs sex till andra året på gymnasiet gratis i kollektivtrafiken i Stockholm. Den statliga satsningen skedde på initiativ av regeringen och Vänsterpartiet innan riksdagsvalet.

I den budgeten som KD och M röstade igenom i riksdagen i fjol fanns däremot inte finansiering för det med. Därför har SL beslutat att inte ge ungdomar gratis sommarlovskort, skriver Stockholmdirekt.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna driver fortfarande att unga ska få åka gratis i sommar. Enligt de sistnämndas beräkningar ansökte Region Stockholm om 79 miljoner kronor i stöd för korten från regeringen, men använde bara hälften av pengarna.

Det håller inte de styrande Moderaterna med om. De anser att det strider mot kommunlagen att använda tidigare års överskott på sådana satsningar.

Enligt trafikförvaltningen i Region Stockholm har SL inte ekonomiska medel för att dela ut gratis sommarlovskort till unga i år. Socialdemokraterna menar att de visst har det.

– Det handlar om en politisk ovilja från Moderaterna. Vi tänker fortsätta slåss för det här och jag ska förbereda en motion om att förslaget ska genomföras nästa år oavsett om vi får statligt stöd eller inte, säger Jens Sjöström (S), oppositionsregionråd, till DN.

Läs mer: Inget gratis sommarlovskort för skoltrötta ungdomar