Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Inhyrda läkare spräckte BB Sophias ekonomi

När BB Sophia under första året anlitade stafettläkare skenade bolagets personalkostnader. I nuläget upprätthålls jourverksamheten av specialister från andra sjukhus med höga arvoden, som anlitas som konsulter eller timanställda.

I början av februari slog nyheten ner som en bomb - BB Sophia läggs ner efter bara två år. Men för landstinget var BB Sophias ekonomiska problem välkända. Praktikertjänst har velat ha en högre ersättning för förlossningsverksamheten, som bedrivs som vårdval.

– Givet hur ersättningssystemet ser ut i dag så ser vi ingen möjlighet att få ekonomisk balans. Vi ser ingen annan väg ut än att säga upp avtalet med landstinget, sade Johan Fredriksson, vd för Praktikertjänst till DN i början av februari, då det stod klart att kliniken gått med 180 miljoner kronor i förlust.

Som förklaring angavs höga lokalkostnader och högre kostnader för intensivvård, anestesi och operation än på ett akutsjukhus, samtidigt som antalet förlossningar varit färre än beräknat.

– Vi skulle behöva 30 miljoner kronor i tillskott årligen för att nå ett nollresultat, säger Johan Fredriksson.

Landstinget har sagt nej till att skjuta till mer pengar.

– Nej, jag tror att både interna och EU-regler skulle sätta stopp för att vi täcker upp vårdgivarens budgethål, sade barn - och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) i samband med att nedläggningsbeskedet kom.

Årsredovisningen för 2014 visar samtidigt att BB Sophia dragits med mycket höga personalkostnader. 152 miljoner kronor under det första året, vilket översteg intäkterna med 20 miljoner kronor.

En bidragande orsak är att BB Sophia hyr in läkare för höga ersättningar, vilket flera av varandra oberoende källor vittnar för DN om. Bland annat har landstingsanställda neonatologer, specialister på nyfödda och för tidigt födda barn, jobbat jourpass på BB Sophia under kompledighet och forskningstid.

Under våren 2014 sökte Svensk läkarrekrytering, Sverek, efter neonatologer för uppdrag under större delen av sommaren i Stockholm. Landstinget hyr inte in neonatologer. Sverek bekräftar att BB Sophia varit en kund.

Specialisterna erbjöds då upp till 150.000 kronor/vecka i lön, och 22.950 kronor för ett jourpass fredag natt. Motsvarande ersättning för en neonatolog inom landstinget är i snitt 9.152 kronor för ett fredagsjourpass. Enligt Praktikertjänst användes hyrläkare under 2014.

– De läkare som vi anställde hade en uppsägningstid, så det handlade om våra första fyra månader. Ett bemanningsföretag hjälpte till. Vi hade inget val. I dagsläget har vi inga hyrläkare, säger Harald Almström, vd på BB Sophia.

Däremot saknar BB Sophia ST-läkare, och all jourverksamhet sköts nu av cirka 15 specialistläkare inom obstetrik, gynekologi och neonatologi, merparten timanställda eller konsulter. Även här är ersättningen frikostig, enligt DN:s källor, cirka 16.000 kronor i lön för en vardagsnatt.

– Det är ett gäng läkare från andra ställen som kommer hit och gör vår primärjour. Det finns de som jobbar på sjukhusen i landstinget. Det blir ju en viss skillnad i kostnad eftersom alla är specialister, men också skillnad i kvalitet, säger Harald Almström.

Den socialdemokratiska oppositionen i landstinget är kritiska och efterfrågar ett politiskt ansvar i förlossningsfrågan, och pekar på att de skenande kostnaderna kunnat undvikas.

– Vårdval förlossning har varken ökat valfriheten för föräldrarna eller kapaciteten i förlossningsvården, utan riktat sig till fria företagares rätt att etablera sig. Förlossningsklinikerna ska ligga intill akutsjukhusen, för då hade man kunnat dra nytta av andra verksamheter, och inte hamnat i en situation när det är svårt att bemanna. Nu har det blivit ett nollsummespel där andra enheter tvingats dra ner, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

– Jag vet inte om alliansen i landstinget har dragit lärdom, och är beredda att ompröva sin idé.

Bakgrund.

BB Sophia startade för att lösa förlossningskrisen i Stockholm. När kliniken startade fick samtidigt flera andra förlossningskliniker i länet dra ner. Under 2015 skedde 3.200 förlossningar på BB Sophia.

Praktikertjänst meddelade 4 februari att BB Sophia läggs ner. Verksamheten hade 320 miljoner kronor i omsättning och gick med 180 miljoner kronor i förlust sedan starten, varav med 103 miljoner första året.

Under 2014 var intäkterna 133 miljoner kronor, och personalkostnaderna 152 miljoner kronor.

Enligt årsredovisningen 2014 var en orsak till förlusterna att BB Sophia under det första året bara fick avtal för förlossningar från graviditetsvecka 37. Våren 2015 fick BB Sophia landstingets tillstånd att ta emot mammor från vecka 32, delvis för att hjälpa upp ekonomin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.