Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Insamling ska betala böter för omtvistat konstverk

Bilder från förundersökningen.
Bilder från förundersökningen. Foto: Polisen

På måndagen ställdes konstnären Saga Berlin inför domstol för delaktighet i att ha målat bassängen i Hägerstensbadet med röd färg – och riskerar över 300.000 kronor i skadeståndskrav.

Nu har insamlingen #backasaga startats på Facebook.

Konstnären Saga Berlin ställdes på måndagen inför rätta i Södertörns tingsrätt. Åtalet gäller grov skadegörelse i samband med ett konstprojekt i september 2016, då Saga Berlin och flera andra personer greps av polisen vid Hägerstensbadet. Vid tillfället hade precis hela botten på den torrlagda bassängen sprejats med röd färg. 

Under rättegången erkände hon att hon stod bakom projektet och hade organiserat det, men såg inte det som ett brott eftersom hon hade haft för avsikt att själv sanera bassängen som del av själva konstverket. 

– Det är därför jag inte tycker att jag har begått ett brott, sade hon i rätten.

Tre andra personer som står medåtalade befann sig också i rätten, anklagade för medhjälp till grov skadegörelse. De nekar alla till brott.

Fälls Saga Berlin i domstolen så riskerar hon att behöva betala drygt 300.000 kronor i skadestånd.

På tisdagen startade dock en insamling under hashtaggen #backasaga med syftet att hjälpa konstnären ekonomiskt – om det skulle bli så att hon tvingas betala skadeståndet. 

”Vi är många som tycker att kontrasten att begära över 300.000 kr för att ha målat graffiti i en tom bassäng är absurd”, skriver gruppen bakom insamlingen på Facebooksidan ”Backa Saga”. 

Vid 17-tiden på tisdagen hade drygt 500 personer gillat sidan, och ett stort antal inlägg om att ge stöd till konstnären hade skapats. 

Fredrik Strage: Konstnären Saga Berlin åtalas men borde givetvis hyllas 

Läs mer: Känd konstnär klottrade ner Hägerstensbadet som konstprojekt 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.