Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 07:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/insats-mot-illegala-trafikskolor-i-sodertalje/

STHLM

Insats mot illegala trafikskolor i Södertälje

Vid insatsen upptäcktes flera personer som misstänks bedriva illegal körutbildning. Foto: Martina Holmberg/TT

Polisen har tillsammans med flera myndigheter gjort en insats mot illegala trafikskolor i Södertälje.

– Under dagen kontrollerades ett 40-tal fordon med övningsförare. I fem fall upptäcktes personer som misstänks bedriva illegal körutbildning, säger Magnus Köhler på Södertäljepolisen.

Rätta artikel

I ett pressmeddelande uppger polisen att det under en längre tid har funnits tecken på att det bedrivs omfattande verksamhet med olagliga trafikskolor i Södertälje.

För att skaffa sig en bild av hur utbrett fenomenet är genomförde polisen i veckan en insats tillsammans med Transportstyrelsen, Trafikverket och Skatteverket där både trafikskolor och privat övningskörning kontrollerades.

Flera elever rapporterades för olovlig körning. En person som påstod sig vara lärare rapporterades för tillåtande av olovlig körning. 

– I flera fall återkallades även körkortstillståndet, säger Magnus Köhler på Södertäljepolisen som ledde insatsen.

Vid insatsen påträffades också en bil som var skyltad som ett körskolefordon och en lokal som utmålades som en körskola, detta trots att företaget saknade tillstånd att bedriva trafikskola.

Bland de kontrollerade övningsfordon som tillhörde registrerade trafikskolor var hälften inte anmälda till Transportstyrelsen.

Enligt polisen bekräftade deras iakttagelser under dagen att problematiken i Södertälje är utbredd. Därför väntar nu flera insatser.

Polisen har samarbetat med Transportstyrelsen, Trafikverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten sedan 2016 för att stoppa olagliga förarutbildningar.

Läs mer: Allt färre lyckas få godkänt på körkortsproven