Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/intensiv-bitrafik-pa-norr-malarstrand/

STHLM

Intensiv bitrafik på Norr Mälarstrand

Bild 1 av 2 Bitrafiken är intensiv i vildvinsmattorna.
Foto: Lars Epstein
Bild 2 av 2
Foto: Lars Epstein

Det surrar och rör sig i vildvinet på fasaden till huset på Norr Mälarstrand 90. Flygtrafiken är intensiv. Oupphörligt hastar otaliga bin från blomma till blomma.

Märkligt nog ser det ut som många av bina är ringmärkta. Men de gula klumparna är förmodligen pollenklumpar som bina har förmåga att samla på benen.

”Det går åt mycket pollen för att samla tillräckligt med mat till de nya larverna. Ett bi kan behöva samla ihop nästan 37 miljoner pollenkorn till ett bo med bara sex stycken ägg”, läser jag på Naturskyddsföreningens hemsida.

Den grönskande fasaden på Norr Mälarstrand 90. Foto: Lars Epstein

Jag mejlade till Anders Tranberg, ordförande i Stockholms Naturskyddsförening, med en undran om det inte vore bra för den biologiska mångfalden om det fanns fler ”gröna hus” i stan och fick följande svar:

”Fler husfasader vore bra att klä med växter helt klart. Det borde gå enkelt att sätta ett skelett av armeringsjärn någon decimeter utanför fasaden och sedan låta allt kläs i grönt. Här var det lite mode i att prata gröna fasader i minst tio år nu, men hur mycket har gjorts konkret? Borde synas mer gröna fasader vid det här laget tycker jag”.

Grönt är skönt tycker bina. Foto: Lars Epstein

Läs fler texter av Lars Epstein, exempelvis om det färgstarka firandet av Bolivias nationaldag i Rålambshovsparken och att den första p-platsen för elsparkcyklar nu är invigd i Stockolm.