Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Internationella kvinnodagen: ”Dags för en feministisk vår”

Hedda Berkesand, Ferah Bozcali och Lisa Palm lovar att skaka om hela Stockholm i dag, på Internationella kvinnodagen.
Hedda Berkesand, Ferah Bozcali och Lisa Palm lovar att skaka om hela Stockholm i dag, på Internationella kvinnodagen. Foto: Magnus Hallgren

8 mars-kommittén demonstrerar i dag på internationella kvinnodagen för ”Gränslöst systerskap”.

– Kvinnoförtryck och rasism har ökat i Stockholm, säger Hedda Berkesand, vid kommittén.

Den internationella kvinnodagen firas i dag runt om i världen.

– Det egentliga målet är att dagen inte ska finnas över huvud taget. Vi firar dagen för att slippa förtryckas, säger Hedda Berkesand, vid Grön ungdom i Stockholm.

Hon, Ferah Bozcali och Lisa Palm är alla tre engagerade i 8 mars-kommittén som varje år demonstrerar för olika kvinnorättsfrågor och i år marscherar man i city för ”Gränslöst systerskap”.

– Lösningen är inte att stänga gränserna, lösningen är att stoppa krig. Vi demonstrerar mot mäns våld mot kvinnor, för en jämställd arbetsdag och för kvinnor som befinner sig på flykt, säger Ferah Bozcali, vid kurdiska kvinnorådet Amara.

Alla tre tycker att hatbrott och rasism har ökat i Stockholm den senaste tiden och därför är det viktigt att lyfta fram feminismen.

– När regeringen stänger gränserna öppnas dörrarna för rasister. Därför är feminismen viktig som en rörelse som tar samhället framåt i stället för bakåt, säger Lisa Palm, kommunfullmäktigeledamot för Fi i Stockholm.

Vilken kvinnofråga i Stockholm är viktigast att lyfta fram?

– Att fortsätta arbetet med genusbudgetering. Att fördela makt och pengar på ett rättvist sätt mellan olika grupper är förutsättningen för ett jämställt Stockholm, säger Lisa Palm.

– En viktig fråga är ”rätten till det offentliga rummet”, det vill säga att kvinnor ska kunna känna sig trygga när de är utomhus på offentliga platser, säger Hedda Berkesand.

De tre kvinnorna tycker inte att feminismen är tillräckligt stark i Stockholm, utan att mer kan göras.

Samtidigt har kvinnorna stora förhoppningar inför demonstrationen. Förra året var det 5.000 människor som deltog, i år hoppas de på fler.

– Vi kommer att skaka om hela Stockholm! Temat i år lockar många kvinnor, det är en öppen paroll och det är många som står för ett öppet samhälle, säger Ferah Bozcali.

– Har det varit en fascistisk höst, så är det nu dags för en feministisk vår. Stockholm är en del av världen, men världen ser inte alltid ut som Stockholm, säger Lisa Palm.

Så firar du kvinnodagen

I dag 8 mars är det den internationella kvinnodagen. Dagen har firats officiellt sedan 1977, på initiativ från FN. DN har listat några aktiviteter som du kan gå på för att stödja kvinnors rättigheter.

Gömda och glömda kvinnohistorier
En visning där obekanta och bekanta kvinnor ur historien presenteras. Var: Historiska museet. När: 8 mars. Tid: Klockan 16 och 17. Pris: Fri entré.

Konsert med Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa kommer att framföra folkkära låtar, och hålla en presentation om hur vi alla kan bidra till UN Womens arbete och i pausen pågår en insamling för kvinnor och flickor på flykt. Var: Scalateatern. När: 8 mars. Tid: Klockan 19. Pris: Från 275 kronor.

8 mars-kommittén inbjuder till manifestation
Demonstration på internationella kvinnodagen för det ”Gränslösa systerskapet”.  I år demonstrerar man mot mäns våld mot kvinnor, för kvinnor på flykt och för en jämställd arbetsmarknad. Var: Samling vid Norra latin och tågar till Raoul Wallenbergs torg. När: 8 mars. Tid: 17.30. Pris: Gratis.

Tekniska museet visar upp unikt arkivmaterial
På Tekniska museet visas den 8 mars för första gången unikt arkivmaterial med kvinnohistoriskt perspektiv från andra världskriget och efterkrigsåren. Var: Tekniska museet. När: 8 mars. Tid: kl 14.

Kvinnodagen på Kulturhuset Stadsteatern
Du kan bland annat se film i Klarabiografen, se den feministiska konstföreningen Femmetopias utställning. Årets tema är framtidsvision och psykisk ohälsa. Var: Kulturhuset Stadsteatern. När: 8 mars. Tid: 11-21.

Tempodokumentär­festival
7–13 mars kommer Tempo dokumentärfestival till Stockholm igen. Årets tema är makt. Var: Olika platser, se hemsidan tempofestival.se. När: 7–13 mars. Tid: Varierar, se hemsidan. Pris: Varierar, se hemsidan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.