Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Invandring tar över som stockholmarnas viktigaste fråga

Other: Claudio Bresciani/TT

Bostadssituationen är inte längre stockholmarnas viktigaste fråga. Invandring och integration ligger i topp, visar DN/Ipsos nya undersökning.

Mer än var femte stockholmare, 22 procent, ansåg att invandring och integration är det som det är mest nödvändigt att fokusera på. Bostäder har tappat tio procentenheter sedan i fjol och ligger nu tillsammans med sjukvården på delad tredjeplats som den viktigaste samhällsfrågan i Stockholms stad.

Brottslighet/lag och ordning har gått upp på andra plats. I fjol tyckte sju procent av stockholmarna att det var den viktigaste frågan, i år har det ökat till 17 procent.

Vad beror det på, bostadskrisen har knappast lindrats?

– Det vi fångar i undersökningen är vad människor tänker på här och nu. Vår erfarenhet är att det har betydelse vilka frågor och ämnen som får stort utrymme i nyhetsrapporteringen och i samhällsdebatten, säger Ipsos analyschef David Ahlin.

Vår erfarenhet är att det har betydelse vilka frågor och ämnen som får stort utrymme i nyhetsrapporteringen och i samhällsdebatten.

Det bekräftas även av resultaten i andra undersökningar som Ipsos har gjort åt DN, som att stockholmarnas upplevda otrygghet ökar.

– Men att människor är mer oroliga är även kopplat till vad som händer i verkligheten. Det har varit mycket skjutningar i Stockholm och det finns en gängbrottslighet som polisen inte rår på, säger han.

Att brottslighet och lag och ordning anses som så viktiga frågor ger en föraning om vad valrörelsen kommer att handla om i Stockholm, menar David Ahlin.

– Det syns redan att partierna ägnar de frågorna stor uppmärksamhet.

När Ipsos ställer motsvarande fråga till invånare i hela Sverige får de en delvis annorlunda mix av svar.

Läs mer: Var tionde stockholmare rädd för att gå ut på kvällen

Fler stockholmare nämner fortfarande bostäder som den viktigaste frågan. Fler stockholmare än svenskar totalt nämner brottslighet/lag och ordning, det gör bara 11 procent i riket. Fler stockholmare nämner tiggeri.

– I riket har invandring och integration varit en av de viktigaste frågorna under de senaste åren, den är tillsammans med skola och sjukvård topp tre, säger David Ahlin.

När Ipsos ställde frågan i somras svarade 37 procent av svenskarna att invandring och integration var den viktigaste frågan, 35 procent svarade sjukvården och 34 procent skola och utbildning. Därefter var det ett långt hopp ner till arbetsmarknad på 15 procent. Bara fyra procent svarade bostäder och tiggeri fanns inte alls med på listan.

Vad beror skillnaden på?

– I riket frågar vi vilken som är den viktigaste frågan i dag, i Stockholm frågar vi om den viktigaste frågan för Stockholm. Vi betonar det lokala lite mer och det kan ha betydelse, de som svarar tänker mer på frågor av lokal karaktär, säger David Ahlin.

Den största skillnaden mellan kvinnor och män gäller sjukvården. 21 procent av kvinnorna håller den för viktigast, men bara 12 procent av männen.

Generellt tycker kvinnor att sjukvård, skola, utbildning och äldreomsorg är viktigare än vad män tycker.

– Generellt tycker kvinnor att sjukvård, skola, utbildning och äldreomsorg är viktigare än vad män tycker. Så har det sett ut i många år. Det är gamla könsroller som avspeglas, kvinnor tar ofta ett större ansvar för äldre släktingar och sjuka barn, säger David Ahlin.

Första gången DN/Ipsos ställde frågan till stockholmarna var 2014, då var den lite annorlunda formulerad: Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig när du ska bestämma hur du ska rösta i kommunvalet?

Läs mer: Bostadskrisen väcker störst missnöje hos stockholmarna

Den gången låg skola och utbildning i topp med 34 procent följt av sjukvården med 18. Sju procent av stockholmarna tyckte att bostäder var viktigast och bara fem procent valde invandring och integration.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.