Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/invigning-av-kulturhusets-nya-nav/

STHLM

Invigning av Kulturhusets nya nav

Philip Zandén och Helena Bergström var konferencierer när Kulturhuset stadsteatern invigde sitt nya minikulturhus på Sergels torg. – Vi var tvungna att improvisera, säger Helena Bergström.
Bild 1 av 6 Philip Zandén och Helena Bergström var konferencierer när Kulturhuset stadsteatern invigde sitt nya minikulturhus på Sergels torg. – Vi var tvungna att improvisera, säger Helena Bergström.
Foto: Allis Nettréus
Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), klipper av det röda bandet vid invigningen av Kulturhusets Stadsteaterns nya nav ”Under fontänen”.
Bild 2 av 6 Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), klipper av det röda bandet vid invigningen av Kulturhusets Stadsteaterns nya nav ”Under fontänen”.
Foto: Allis Nettréus
Bild 3 av 6 En vakt hindrar köande gäster från att ta sig in i det fulla nyinvigda minikulturhuset ”Under fontänen” på Sergels torg.
Foto: Allis Nettréus
Bild 4 av 6 Besökare kollar in den nya entréhallen i minikulturhuset ”Under fontänen” på Sergels torg.
Foto: Allis Nettréus
Bild 5 av 6 Konferenciern Helena Bergström får ta till en megafon för att guida några av de drygt 500 besökare som kommit för att inviga det nya minikulturhuset ”Under fontänen”.
Foto: Allis Nettréus
Invigning av kulturhusets nya nav ”Under fontänen”.
Bild 6 av 6 Invigning av kulturhusets nya nav ”Under fontänen”.
Foto: Allis Nettréus

Nu har det nya minikulturhuset ”Under fontänen” öppnat mitt på Sergels torg. Fler än väntat dök upp under tisdagseftermiddagen och talarna fick improvisera genom att dubbelköra invigningen.

– Jag tror att ”Under Fontänen” kommer fungera som en slags speeddating för våra olika verksamheter inom Kulturhuset och Stadsteatern, säger skådespelaren och konferenciern Helena Bergström.

Rätta artikel

Under invigningen av ”Under fontänen” var det full kalabalik. Långt fler än beräknat var på plats för att smaka soppa, se en liten invigningspjäs, lyssna till livemusik och för att kolla in det nya biblioteket. Inne i lokalerna var det fullproppat och det hade bildats långa köer utanför av förväntansfulla besökare. 

– Det var 500 personer på plats och vi hade bara räknat med ungefär 100 personer så vi var tvungna att kasta om programmet för att ta in folk i omgångar, säger Sofia Cherif, pressansvarig på Kulturhuset Stadsteatern.

I samband med att Kulturhuset Stadsteatern renoveras flyttar verksamheten ut i staden. Under fontänen på Sergels torg öppnar nu därför ett komprimerat Kulturhuset Stadsteatern på två våningar. Minikulturhuset heter ”Under fontänen” och erbjuder informationsdisk, biljettkassa och smakprov på den konst och kultur som nu kan upplevas i Kulturhusets regi i andra delar av staden. 

En av invigningstalarna, skådespelaren Philip Zandén, vallade runt folkmassorna med en megafon och fick dem att snällt sluta upp utanför lokalen för att lyssna till kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C) som hade fått äran att klippa det röda invigningsbandet.

– Det är en stor dag för mig att få inviga detta allkonsthus i miniatyr, men det viktigaste för mig som kulturborgarråd är att se till att fler får möjlighet att ta del av mer kultur och därför gläder det mig något otroligt att se att Kulturhuset Stadsteatern under renoveringen kommer flytta ut till mer än tio platser runt om i Stockholm och ha öppet mer nu, framför allt i ytterstaden där kulturen kanske behövs som mest, säger Jonas Naddebo (C). 

Efter att bandet klippts påbörjades en visning av minikulturhusets alla delar och rum med smakprov ledd av skådespelarna Helena Bergström och Philip Zandén. Under visningen var det så mycket folk att Helena Bergström fick ställa sig vid scenens mixerbord och ropa:

– Vi är tvungna att dubbelköra invigningen, vi har satt igång ett gäng en våning ner och nu måste ni byta plats. 

Därefter ledde hon och Philip Zandén vidare till biljettkassan där Helena Bergström fick ta över megafonen för att guida folkmassan ner till det nya biblioteket, där de avslutade invigningen genom att läsa lyrik.

Helena Bergström och Philip Zandén berättar de att de ser fram emot de nya möten de ska få uppleva och de nya platser de ska få spela på i och med flytten. De tror att Stadsteatern och kulturhuset kommer få en nystart.

– Nu när vi flyttar ut kommer det bli nya möten och en ny publik som vi förhoppningsvis kan ta med oss. Dessutom tror jag att ”Under fontänen” kommer fungera som en slags speeddating för våra olika verksamheter. Sedan Kulturhuset och Stadsteatern slogs ihop har det varit lite taggigt att samarbeta, men jag kände ända sen jag kom hit första gången att alla kulturuttryck kan mötas här, det kommer gynna oss när vi kommer tillbaka, säger Helena Bergström.

– Det kommer bli bättre och naturligare samarbeten när man tvingas krypa ut ur sina kontor. Jag ser fram emot att sätta upp en föreställning i Årsta nästa höst, den socialdemokratiska 50-talsbyggda lokalen och torget kommer sätta prägel på teatern, vi kommer behöva anstränga oss mer nu när vi lämnar våra invanda mönster, säger Philip Zandén. 

– En fördel med att ha navet med biljettkassan här är att det är så nära tunnelbanan, så att det är lätt för alla att ta sig till scenerna. Den här platsen är inte för oss den är för stockholmarna, säger Helena Bergström. 

Skådespelarna ville också hålla fram det viktiga arbete som stadsteaterns tidigare vd, den bortgångne Benny Fredriksson, gjorde för Kulturhuset Stadsteaterns verksamheter. 

– Det är Benny Fredriksson som lagt grunden till den verksamhet som finns här i dag. Utan Benny hade vi aldrig kunnat göra dessa stora förändringar, det är hans kärleksfulla ideologiska kulturpolitik i som lagt grunden för detta, säger Philip Zandén.