Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/irene-svenonius-om-vardkrisen-och-kritiken-mot-besoket-pa-hedda-care/

STHLM

Irene Svenonius om vårdkrisen och kritiken mot besöket på Hedda Care

Finansregionrådet Irene Svenonius (M).
Finansregionrådet Irene Svenonius (M). Foto: Magnus Hallgren

Förra veckan gick fyra akutsjukhus i Stockholm först upp i stabsläge och därefter i förstärkningsläge på grund av coronasmittan. Trots brist på både skyddsutrustning och intensivvårdsplatser menar finansregionrådet att läget är under kontroll.

– Den stora tyngden är hur vi ska klara personalförsörjning och material- och varuförsörjningen till anställda, säger Irene Svenonius (M).

På måndagen rapporterades ytterligare tre dödsfall av Coronaviruset i Region Stockholm vilket gör att dödstalet nu är uppe i fem och 359 personer har konstaterats smittade. Regionen har nu även stora problem med skyddsutrustning för vårdens anställda. Nya instruktioner gick ut i förra veckan från regionens särskilda sjukvårdledning om att vanliga munskydd kan användas, som en konsekvens av bristsituationen.

Under fredagen gjorde de moderata regionråden i de tre storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Västra Götaland en gemensam hemställan till regeringen för ett ökat nationellt ansvar, och för att få igång en nationell produktion. Samma dag meddelade regeringen att en coronasamordnare tillsätts för att få igång inhemsk produktion, och att Socialstyrelsen blir nationell inköpscentral.

– Storstadsregionerna har störst antal smittade och störst behov. Vi vill att regeringen lägger uppdrag till myndigheterna så att tillgången av materiel fördelas mellan regionerna, sade Irene Svenonius då.

Senare på fredagen meddelade regeringen att en coronasamordnare tillsatts för att få igång inhemsk produktion och att Socialstyrelsen blir nationell inköpscentral.

Bristsituationen hör samtidigt samman med en ökad sårbarhet då vårdverksamheterna förlitar sig på så kallade just-in-time-leveranser, då utrustning med kort varsel ska produceras och fyllas på. Ett koncept som bland annat införts genomgående på Nya Karolinska som har mycket begränsade utrymmen för lager och sjukvårdsmateriel.

Vad har ni haft för beredskap innan? Varför har ni inte agerat tidigare och säkrat skyddsutrustning för en sådan här situation?

– Vi ser att det har funnits skyddsvallar i våra verksamheter och på sjukhusen men våra lager bygger på att de blir påfyllda från våra leverantörer. Där har vi nu sett hur försörjningen strypts på lagda beställningar. Jo, jag vet att det har funnits lager som man har tillgripit nu när förbrukningen varit ganska stor. Vi har ju tagit väldigt många prover till exempel, säger Irene Svenonius nu.

Hur bedömer du läget inom sjukvården i Stockholm?

– Det är allvarligt när man får ett stort virusutbrott. Vi har 3.000 personer provtagna. Den stora tyngden nu ligger på att planera för om det blir oändligt många vi fler som behöver sjukhusvård, och att se till hur vi kan klara personalförsörjningen. Liksom hur vi kan säkra materiel och varuförsörjningen till våra anställda. Det är många som arbetar hårt med det, så att alla ska få vård.

Redan på tisdagseftermiddagen i förra veckan försattes fyra av länets akutsjukhus i stabsläge för att hantera smittan av nya coronasmittan. Samma dag besökte finansregionrådet Irene Svenonius den privata mottagningen Hedda Care, som inte har avtal med region Stockholm.

På Twitter berättade vårdföretaget, som ägs av Camilla Läckberg, att finansregionrådets var på besök. Företaget tackade också för att hon tog sig tid. Kritiken på Twitter lät inte vänta på sig, men Irene Svenonius försvarar sin prioritering.

– När sjukhusen går i stabsläge så är det sjukhusen som planerar. Vi har normal särskild sjukvårdsledning som arbetar. Jag står i ständig kontakt och beredda att bryta andra bokade möten, säger Irene Svenonius.

Varför prioriterade du Hedda Care?

– Jag besökte en vårdgivare under en timme för att de har ansökt hos hälso- och sjukvårdsförvaltningen om att ingå i Vårdval mödravård och barnavårdsverksamhet. Det var ett helt vanligt planerat besök.

Tycker du att det är rätt prioritering i detta läge?

– Jag är i ständig beredskap, och arbetar närmast dygnet runt med den här typen av frågor. Men det operativa arbetet med att planera sjukvården och dess processer genomförs av den regionala sjukvårdsledningen. Sedan informerar de krisledningen och krisledningsnämndens ordförande. Och alerterar om behov vid beslut, men det har inte varit aktuellt på grund av långtgående befogenheter för hälso- och sjukvårdsdirektören.

Hur kan Hedda Care bidra till att avlasta offentlig vård i nuläget?

– Chefläkare samarbetar och smittskyddsläkare samarbetar med alla vårdgivare om olika typer av insatser. Vi har många vårdgivare i vårt sjukvårdssystem. Beroende på hur det här utvecklar sig, så finns ju även möjlighet att alla kan bidra på olika sätt, säger Irene Svenonius.

Vänsterpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Jonas Lindberg (V) är kritisk till Svenonius besök på Hedda care:

– Det är en tydlig prioritering att fjäska för Hedda care i detta läge. Det ligger i linje med att Irene vill överge den svenska sjukvårdsmodellen och ha mer av privat finansiering och försäkringar. Hon borde istället ta sitt ansvar och befria den offentligt drivna akutsjukvården i Stockholm från besparingskraven. Vården kan omöjligen både tvingas spara och ta höjd för Coronaviruset nu, säger Jonas Lindberg och fortsätter:

– Resurserna ska gå till dom sjukaste och till dom som behöver intensivvård. Inte gå till privata Hedda care som nu vill komma åt stockholmarnas skattepengar genom vårdval.

Läs mer: Skyddsmaterial och antibiotika räcker inte åt alla – hemligt hur stor bristen är

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt