Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Irene Svenonius: ”Vi har ingen vårdkris”

Irene Svenonius (M) har varit finanslandstingsråd sedan den 1 januari i år.
Irene Svenonius (M) har varit finanslandstingsråd sedan den 1 januari i år. Foto: Andrea Brask

Mindre byråkrati och fler sjuksköterskor. Nya finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) räknar med att spara miljarder på byråkrati och bland konsulter. Men hon gillar inte pekpinnarna från sjukvårdsministern. ”Varken vården i Stockholm eller landet blev bättre av vårt möte”, säger hon.

Att Stockholms läns landsting inleder året med svarta siffror för 2016 och till och med ett plus på nästan en miljard är glädjande för ett nytillträtt finanslandstingsråd. Ändå hackar maskineriet. Patientbesöken minskar överraskande i en befolkning som ökade med 37 000 invånare.

Betyder inte det att stockholmarna fått sämre tillgänglighet till vård?

– Om läkarbesöken minskat fast folk behövt sjukvård, då är det ett bekymmer. Men det kan ju betyda att utvecklingen av e-tjänster och 1177 minskat behovet av fysiska besök. Analysen måste göras, säger Irene Svenonius, när vi träffas på Sabbatsbergs sjukhus efter ett av hennes många verksamhetsbesök, cirka 100 stycken, som avverkats under två månader.

Irene Svenonius hade knappt blivit vald till finanslandstingsråd innan hon fick svara på mediernas frågor om krisen i Stockholmssjukvården, med akutmottagningar fulla av patienter som vårdades i många timmar i korridoren i brist på vårdplatser. Personal vittnar om hur de går på knäna, och operationsköerna växer. Samtidigt fortsätter den skakiga starten på Nya Karolinska med tekniska problem och personalbrist. Men Irene Svenonius håller inte med om att det handlar om en vårdkris.

– Vi har en hög tillgänglighet på husläkarmottagningarna, och i specialistsjukvården. Det handlar om situationen på de överbelastade akutmottagningarna, och något som bekymrar mig, även på tider då jag egentligen borde sova, är hur vi ska få ett bättre patientflöde på akutsjukhusen, säger Irene Svenonius.

Att sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) på sista tiden gång på gång läxat upp Stockholmsalliansen för att inte ta politiskt ansvar, bland annat vid ett möte i landstingshuset, fnyser hon närmast åt:

– Jag tror tyvärr varken att vården i Stockholm eller i landet blev bättre av vårt möte.

Själv drar hon två slutsatser av problemen:

– Dels handlar det om personalförsörjningen – vi måste bli bättre på att rekrytera och utbilda sjuksköterskor och att behålla dem vi har. Vi måste också bli bättre på att kommunicera så att stockholmarna söker vård på rätt nivå.

Och enligt den borgerliga alliansen är det inom primärvården som sjukvården ska ha sin bas.

Foto: Andrea Brask"Om det är något jag är bergfast övertygad om så är det att vi måste skära i byråkratin", säger Irene Svenonius. Foto: Andrea Brask

– Vi vill att alla medborgare får en fast läkarkontakt. Primärvården ska vara navet. Det är där patienterna ska få råd och stöd så att de landar rätt i sjukvården.

Det är en långsiktig målsättning, då det saknas cirka 400 allmänläkare i länet.

Att styra sjukvården är samtidigt inte Irene Svenonius främsta uppgift. Fokus har hon i stället på att skapa ordning och reda i ett landsting som hon beskriver som överbyråkratiserat. De närmaste åren väntar rejäl räfst bland tjänstemännen.

– Om det är något jag är bergfast övertygad om så är det att vi måste skära i byråkratin. Mitt mål är att vi om tre år ska vara Sveriges mest effektiva landsting. Inom fyra år ska vi ha vässat administrationen och ha färre byråkrater – jag räknar med att vi kan spara två miljarder kronor.

Det handlar också om att följa lagar och regler – för upphandlingar. Som DN berättat har landstinget sedan 2013 betalat 15 miljoner kronor i böter för otillåtna direktupphandlingar. Mera böter hotar.

– Vi ska inte göda den statliga budgeten med upphandlingsböter.

Landstinget ska också skära i egna utgifter, bland annat för konsulter, som slukar miljardbelopp varje år.

– Konsultanvändningen har varit för omfattande, och vi borde kunna minska kostnaderna med 10–15 procent. Det får inte vara så att allt är konsultdrivet, säger Irene Svenonius.

Stockholms läns landsting har styrts av den borgerliga alliansen i tio år.

Det politiska klimatet är starkt ideologiskt polariserat, vilket Irene Svenonius beklagar.

– Käbbel är ingen lösning på världsproblemen. Ambitionen är att man ska kunna sitta ned och hitta lösningar tillsammans när det behövs.

Den inslagna marknadsinriktade vägen med hög tilltro till vårdval är ändå den som gäller, trots att Stockholms län har landets dyraste sjukvård, och trots att vårdvalen visat sig kostnadsdrivande jämfört med övrig vård.

– Fler vårdval är absolut en lösning. Stockholmarna får en helt annan tillgänglighet och trygghet om de kan välja på fler vårdgivare.

Även om de är dyrare?

– Ja, men sedan måste vi se hur de är strukturerade. Jag ser inte att vårdval måste vara dyrare.

Planen på att privatisera ytterligare ett akutsjukhus ligger däremot på is.

– Vi har fullt upp med att möta Stockholmarnas behov av vård. Att upphandla ytterligare ett sjukhus skulle ta enorma resurser.

Landstingsskatten på 12,08 kronor är den högsta i landet. Någon skattesänkning är inte i sikte.

– Jag älskar ju låga skatter, men jag ser inte att jag ska kunna lägga fram ett sådant förslag. Vårt effektiviseringsarbete handlar om att frigöra pengar till sjukvården och kollektivtrafiken för att klara en växande befolkning. Vi behöver fler anställda, och de ska ha bättre betalt, säger Irene Svenonius.

Fakta. Irene Svenonius

Aktuell: Finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting sedan 1 januari, med ansvar för landets näst största offentliga budget på 95 miljarder kronor.

Ålder: 49 år.

Familj: Täby.

Familj: Två barn, maken Jan och en bortskämd katt.

Utbildning: Civilekonom, företagsekonomi och nationalekonomi på högskolan i Växjö.

Vägen till finanslandstingsrådsposten: Från journalist på Barometern och Smålandsposten till stadsdirektör i Stockholms stad.

Fritidsintressen: Att vara på min hemö Vållö tillsammans med familjen. Intresserar mig också för fiske.

Vad driver dig? Bättre sjukvård och mer kollektivtrafik för skattebetalarnas pengar.

Min bästa egenskap: Jag får höra att jag är effektiv.

Min svaghet: Brist på tålamod.

Det här vill jag förändra i Stockholms läns landsting: Det ska bli mer ordning och reda. Målet är Sveriges effektivaste byråkrati om tre år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.