Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/irene-svenonius-viktigt-att-vi-aterstartar-sveriges-ekonomi/

STHLM

Irene Svenonius: Viktigt att vi återstartar Sveriges ekonomi

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Stockholms län har drabbats mycket hårt av coronakrisen och konjunkturen bedöms nu befinna sig i en recession värre än under finanskrisen.

– Vi ser en stor ökning av varsel och av antal konkurser. Människors hela livsverk går omkull, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) under en pressträff och betonar vikten av att återstarta Sveriges och länets ekonomi.

I början av april visade statistik att Stockholms län drabbats hårdare av coronakrisens tryckvåg än resten av landet. Enligt Länsstyrelsen kunde detta bland annat förklaras med en större smittspridning och att länets näringsprofil har en tydlig tyngdpunkt i tjänstesektorn. Hotell- och restaurangbranschen är mycket utsatt liksom besöksnäringen.

Än syns ingen ljusning och på en pressträff under torsdagsförmiddagen konstaterar företrädare för Stockholms stad, Region Stockholm och Länsstyrelsen i länet att konjunkturen ligger på en historiskt låg nivå.

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, inleder med att säga att vi nu står mitt uppe i pandemin.

– Det har skapat enormt tryck på hälso- och sjukvården. Det är rekordmånga som vårdas och har vårdats inom Stockholmsvården. Men det här är inte bara en sjukvårdskris utan också en djup ekonomisk kris.

Under april har ungefär 35.000 personer varslats i länet. Även antalet konkurser har ökat dramatiskt.

En effekt av krisen är att kommunerna, regionerna och statens skatteintäkter minskar, säger Irene Svenonius. Detta följer som ett oundvikligt resultat av en högre arbetslöshet.

– När allt färre arbetar är det allt färre som betalar skatt. Det innebär mindre medel för att finansiera välfärden. Därför är det oerhört viktigt att vi kan återstarta ekonomin, säger Irene Svenonius och lyfter den stora betydelse för Sveriges ekonomi som Stockholms län har.

Irene Svenonius berättar vidare om några av de åtgärder man har vidtagit för att mildra de ekonomiska effekterna. Det handlar bland annat om att underlätta för så kallade hemestrar och stöd till det statliga bolaget Almi som hjälper företag med finansiering och rådgivning.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad. Foto: Magnus Hallgren

Irene Svenonius säger att man måste skaffa sig mer kunskap om det nya coronaviruset och hur man hanterar pandemier i framtiden.

– Covid-19 är här för att stanna, konstaterar hon.

Man har i nuläget kapacitet att provta 15.000 personer i veckan i länet. Hittills har drygt 40.000 personer testats – det handlar om både patienter och personal, berättar Irene Svenonius.

– Först fyrdubblade vi iva-platserna, sedan fixade vi skyddsutrustningen och nu kommer vi att fixa även provtagningen.

Anna König Jerlmyr (M), Stockholms finansborgarråd, säger att smittosituationen i Järvaområdet som hittills varit hårdast drabbat lättat något. Men hon understryker att det fortfarande är av yttersta vikt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hon betonar även att Stockholms ekonomi drabbats hårt.

– Utvecklingen är värre både än under it-bubblan och finanskrisen, säger Anna König Järlemyr och uppger att var åttonde sysselsatt i Stockholm är permitterad eller varslad.

– Den ekonomiska kollapsen slår hårdast mot de yngre. Det är oftast de som får lämna först. Och vi oroar oss även för dem med utländsk bakgrund som även under högkonjunktur har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Anna König Jerlemyr berättar om några olika scenarier beträffande ekonomin som nu möjligen väntar. Enligt det lindrigare scenariot kommer en återhämtning börja ske under tredje kvartalet 2020 och leda till en arbetslöshet på 11 procent under 2021.

Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.
Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län. Foto: Magnus Hallgren

Enligt ett mörkare scenario kommer en återhämtning först under det fjärde kvartalet 2020 medan arbetslösheten landar på 13,5 procent 2021.

– Det som behövs nu är livsuppehållande handlingar för Stockholms näringsliv. Hur lång rehabiliteringen blir avgörs av de insatser som görs här och nu, säger Anna König Jerlmyr.

Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län säger att det som skiljer coronakrisen från andra tidigare kriser är att den slår urskiljningslöst mot alla branscher.

Han påpekar att man nu ser hur pandemin börjar lätta något med bland annat färre sjuktal, men han säger samtidigt att det är viktigt att se till att den inte tar ny fart.

– Jag vill att vi ser till att fortsätta att följa de regler som finns. Att vi håller ut. Då kan vi se ljust på framtiden efter pandemin.

Läs mer: Drygt 10.000 fler arbetslösa i april i Stockholm

Läs mer: Historiens värsta varselmånader i Stockholm

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt