Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/irynas-advokat-har-skickat-in-nadeansokan-till-regeringen/

STHLM

Irynas advokat har skickat in nådeansökan till regeringen

Iryna och hennes dotter fick ett utvisningsbesked tidigare i veckan. Foto: Alexander Mahmoud

En nådeansökan för Iryna som förlorade sitt ben i attacken på Drottninggatan har skickats in till justitiedepartementet. 

”Följdverkningarna av en utvisning för Iryna är alltför långtgående negativa för att kunna anses vara värdiga ett demokratiskt samhälle”, står det i ansökan. 

Iryna har tidigare haft tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, för att kunna närvara vid rättegången mot den nu terrordömde Rakhmat Akilov.

Efter det har hon vid tre tillfällen ansökt om permanent uppehållstillstånd för sig och sin dotter. I måndags kom beskedet att Migrationsöverdomstolen inte beviljar prövningstillstånd och hon har från och med det datumet fyra veckor på sig att lämna landet. 

Nu har hennes advokat Henrik Hoffman skickat in en ansökan om nåd till justitiedepartementet. 

”Följdverkningarna av en utvisning för Iryna är alltför långtgående negativa för att kunna anses vara värdiga ett demokratiskt samhälle. Såväl hälsosituationen för Iryna och hennes etablerade anknytning till Sverige ger klart för handen att sökanden vid ett påtvingat återvändande till Ukraina skulle försättas i en ohållbar livssituation”, skriver advokaten i ansökan. 

Vidare skriver han att Irynas skador som hon tillfogades under terrordådet ”varit ett direkt resultat av svenska statens misslyckade ärendehantering kring gärningsmannen Rakhmat Akilov”. 

Han skriver vidare att statsminister Stefan Löfvens besök på sjukhuset kort efter terrordådet har ”givit för handen att stora förhoppningar ingjutits hos sökanden Iryna kring att hon ska beredas adekvat hjälp av samhället”. 

”Frågan får av naturliga skäl särskild dignitet hos sökanden utifrån att det just var statsministern som personligen uttalade sig i frågan för statens räkning. Det anstår inte en välutvecklad rättsstat som Sverige att i en så pass allvarlig och unik händelse som ett terrorattentat, först ingjuta hopp hos en svårt drabbad människa och sedan inte leverera väntat resultat till personen”. 

I ansökan nämns också den så kallade gymnasielagen som en ”beaktansvärd tankegång i sammanhanget”. Advokat Hoffman menar att ställningstagandet i det fallet var ”moralpolitiskt”, alltså att låta ensamkommande ungdomar stanna i Sverige, trots ”i övrigt uttömda möjligheter till erhållande av uppehållstillstånd”. 

”I fallet med Gymnasielagen tog alltså Regeringen på eget initiativ särskild rättspolitisk hänsyn inom det migrationsrättsliga området, till förmån för enskilda sökande i en särskilt utsatt grupp.”, skriver advokaten. 

Advokat Henrik Hoffman hänvisar till ett annat, enligt honom likande fall från 1941, då en person beviljades nåd av regeringen. 

”Ärendet är visserligen gammalt, men precis som i förehavande fall rör det sig om en medborgare från ett annat europeiskt land”. 

Den nådesökande i fallet från 1941 var dömd för spioneri och utsågs utgöra en säkerhetsrisk om personen var kvar i Sverige. 

”Den nämnda skillnaden får anses stärka förutsättningarna för medgivande av Irynas ansökan, då beslutsgrunden för hennes utvisning inte på något sätt är orsakad av brottslighet eller på annat vis felaktigt agerande. 

Justitieministern Morgan Johansson (S) vill inte kommentera ansökan innan den har hanterats. 

Inrikesminister Mikael Damberg säger att Sverige tidigare beviljat nåd, men för andra typer av ärenden. 

– Jag kan inte uttala mig om det här för jag vet inte hur en sådan här nådeansökan skulle se ut, men i Sverige har vi en rättssäker ordning där det är domstolar som ytterst avgör om man ska få stanna i Sverige eller om man ska få lämna.

Vad tycker du om Irynas situation?

– Jag ska inte uttala mig om enskilda ärendens process, men det är klart att man blir berörd av livsöden. Men ytterst är det en rättssäker process där personer har möjlighet att överklaga och där är det domstolar som ytterst beslutar om man ska få stanna i Sverige eller om man ska få lämna, säger Mikael Damberg.