Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Isländskt statsbesök stoppar trafik i innerstaden

Delar av Stockholms innerstad spärras av under onsdagen på grund av ett statsbesök. Det är Islands presidentpar som inleder en tredagarsvisit.

Enligt polisen är påverkan på trafiken som störst vid lunchtid på onsdagen. En beriden kortege ska då ta sig från hovstallet på nedre Östermalm till kungliga slottet.

Mellan klockan 13 och klockan 13.30 förbjuds all fordonstrafik längs kortegevägen i den sydligaste änden av Norrmalm samt det nordöstra hörnet av Gamla stan.

Polisen avråder från att köra bil i innerstaden under den här tiden.

Så här färdas kortegen:

Väpnargatan–Nybroplan–Hamngatan–Kungsträdgårdsgatan–Strömgatan–Norrbro–Slottskajen–Skeppsbron–Slottsbacken.

De här gatorna och platserna är också delvis belagda med stoppförbud under hela onsdagen, mellan klockan 07 och klockan 17.

Södra Blasieholmshamnen har stoppförbud på jämn sida under hela statsbesöket, från onsdagen till klockan 11 på fredag, den 19 januari.

Tunnelbane- och pendeltågstrafiken påverkas inte.

Islands president Gudni Johannesson gör ett officiellt besök i Sverige tillsammans med sin kanadensiskfödda hustru Eliza Reid.

Med på resan är även Islands utrikesminister Gudlaugur Thor Thordarson och en delegation med representanter för diverse isländska företag och organisationer.

Utrikesministern bjuds på onsdagen på lunch av sin kollega Margot Wallström på UD.

President Johannesson ska i kväll ha överläggningar med statsminister Stefan Löfven på Rosenbad.

Statsbesöket pågår i tre dagar i Stockholm och Uppsala och ska, enligt Kungahusets hemsida, fokusera på ”Islands och Sveriges gemensamma historia, värdegrund och kultur, hållbarhet och bostadsbyggande samt medicinskt forskningssamarbete”.

Presidentparet ska bland annat besöka Karolinska institutet, Waldemarsudde och Sveriges lantbruksuniversitet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.