Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Istapparna är vindsvåningarnas fel

Foto: Mats Schagerström/Scanpix
Foto: Mats Schagerström/Scanpix
Redan nu är de här. Långa, tunga och livsfarliga hänger de från taken – istapparna. Det främsta skälet till att problemet blivit värre på senare år är att välbeställda svenskar älskar att bo i vindsvåningar.

– När vindarna förr i världen var kalla så gick ingen värme ut på taken. Nu blir det värmeläckage som bildar vatten och i slutändan blir det istappar, säger Tore Ljungkvist, vice vd på Fastighetsägarna i Stockholm.

Vindsvåningshysterin har rasat flera år i Stockholm och låter som en rimlig förklaring till varför det just nu är osedvanligt många och stora istappar på huvudstadens tak.

Det är fastighetsägaren som är ansvarig för att taksnö och istappar tas bort och även juridiskt ansvarig om någon skulle komma till skada. Enligt Tore Ljungkvist är det dock inte de långa, vassa istapparna man som fotgängare ska vara mest rädd för.

– Snön och isen som ligger på taken är mycket farligare när den kommer nerramlande i stora sjok. Det är väldigt viktigt att snöskottarna tar ner det först, påpekar han och ger ytterligare tips till alla gångtrafikanter:

– För det första ska man se upp, men ser man inget så ska man gå så nära väggen som möjligt. De stora snösjoken kommer med viss fart och landar ute i gatan.

Fastighetsägarens ansvar

  • Enligt ordningslagen är det fastighetsägarens ansvar att se till att det inte finns snö eller is som kan rasa ned och skada person eller egendom.
  • Om man ser farliga istappar bör man kontakta polisen.
  • 2002 dödades en 14-årig pojke av en nedfallande isklump på Drottninggatan i Stockholm. Olyckan ledde till en lång rättsprocess som slutade med att Högsta domstolen dömde plåtslagerifirman som ansvarade för snöröjningen till böter för vållande till annans död.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.