Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Istappsdom har gjort Stockholm farligare”

Det är större risk att träffas av ett isblock i huvudet i Stockholm i dag än för sex år sedan. Plåtslagarna har slutat bevaka taken – för att inte riskera att bli fälld för vållande till annans död.

2005 dömde Högsta domstolen en plåtslagare för vållande till annans död för att ha misskött sitt bevakningsuppdrag av snö och is av en fastighet på Drottninggatan. Företaget skötte bevakningen från gatan, men domstolen tyckte att man borde ha gått upp på taket för att upptäcka isklumpen som dödade 14-årige Joshua Kumi. Domen ledde till att plåtslagare i staden vägrar att skriva på uppdrag som innebär bevakning av is- och snö på hustaken.

– Enligt domen måste man gå upp och titta på taket och det hinns inte med när det är så få plåtslagare och så många hustak, säger Thomas Dahlberg, vd för Plåtslageriernas riksförbund.

Nu är det fastighetsägaren som måste bedöma risk och beställa skottning av taket. Problemet är att många fastighetsägare saknar kunskap om vad som utgör en fara på taket.

– Det är plåtslagarna som är experterna, de borde ta det ansvaret. Nu sitter man med ett ansvar där man kanske inte har kunskapen fullt ut, säger Mia Enayatollah, informationsdirektör på Fastighetsägarna.

Oron bland fastighetsägarna är stor.

– Det är jättejobbigt och stressande. Det krävs att du har god kunskap om väderlek och vad som händer på taket när det är väderomslag, säger Mia Enayatollah.

Enligt Tommy Jernström, ägare av plåtslagerifirman Jema Plåt i Vällingby, hade plåtslagarna väldigt bra koll på istappstillväxten när de bevakade taken åt fastighetsägare.

– Först besiktigade vi taket och när vintern kom kontrollerade vi från gatan med jämna mellanrum. Isen togs bort snabbare när vi själva hade ansvar för risken, säger han.

Är det mindre säkert i dag?

– Det har blivit sämre. Fastighetsägarna vet aldrig riktigt var någonstans det kan bli farligt och vilka tak som är riskabla. Det är väldigt svårt för dem att göra bedömningen. Den farliga isen är inte den man ser.

Mårten Schultz, professor i civilrätt och juridisk expert är upprörd över rättsläget.

– Ryktet säger att konsekvensen av domen från Högsta domstolen har blivit tvärtemot vad alla vill – att det inte röjs i tid. Då har juridiken gjort Stockholm farligare, det är otroligt allvarligt. För det mesta är det amatörer som sitter i bostadsrättsföreningarnas styrelser i innerstaden, säger han.

Domen mot plåtslagerifirman

7 januari 2002: 14-årige Joshua Kumi avlider efter att ha träffats av en stor isklump på Drottninggatan när han gick hem från bio med en vän.

2003: Åklagaren åtalar fastighetsägaren och plåtslagerifirman som fastighetsägaren hade avtal med för bevakning av snö- och isröjning på taket. Rätten friar fastighets­ägaren, men plåtslagerifirman döms för vållande till annans död.

2005: Plåtslagerifirman överklagar domen till Högsta domstolen som slår fast tingsrättens dom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.