Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

IT-konsult misstänks för hundratals ”virtuella våldtäkter”

Foto: Ulrika By

Den 28-årige IT-konsulten misstänks ha genomfört hundratals ”virtuella våldtäkter” mot minst 68 offer. På onsdagen åtalades han i det som Rikskriminalpolisen benämner ”det hittills största ärendet som gäller sexuella övergrepp” som skett på nätet i Sverige.

- Vi behöver ny lagstiftning så att straffvärdet för den hör typen av handlingar blir högre, säger så väl polis som åklagare som utrett ärendet.

Enligt åklagaren sökte han upp sina offer på internetforum där unga samlas, han förmådde dem att slå på sina webbkameror och lyckades få många av dem att genomföra grovt kränkande handlingar mot sig själva. Konkret handlar det, enligt förundersökningen, om att 28-åringen via hot och övertalning fått dem att på olika sätt penetrera sig själva, ibland med olika föremål. I vissa av fallen har det gått så långt att hans offer fysiskt skadat sig. Offren kommer från hela Sverige.

– Hans offer har utsatts för djupt kränkande handlingar som fått allvarliga konsekvenser. Flera av dem har drabbats av svår livsleda. Som vi ser det är de handlingar han genomfört att jämställa med fysiska våldtäkter, säger Björn Sellström, chef för Rikskriminalpolisens grupp mot sexuella övergrepp mot barn.

Även kammaråklagare Emelie Källfelt menar att straffvärdet i den så kallade groominglagen är för lågt och att det är viktigt att det nu sätts fokus på hur den här typen av handlingar ska bedömas av domstolarna.

– Det är frustrerande att straffvärdet är så lågt för den här typen av brott, säger hon.

Mannen står åtalad för så väl grooming som sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjade av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, grovt förtal samt barnpornografibrott.

Den första anmälningen som kan kopplas till 28-åringen kom till polisens kännedom redan sommaren 2012. Ärendet lades dock ner av åklagare, trots att mannen identifierades och trots att han redan 2004 dömdes för utnyttjande av barn för sexuellt posering.

Så småningom inkom dock fler anmälningar som via de så kallade "nick-names" och e-postadresser som använts var desamma. Rikskriminalen kopplades in för att samordna ärendet, anmälningarna kom från flera olika delar av Sverige.

– Vi hade det så kallade Kumlaärendet i färskt minne, där en ung flicka tog livet av sig efter att ha blivit utsatt och det ville vi inte se igen, säger Björn Sällström.

Efter en tids utredning gjordes en husrannsakan hos mannen, en 28-åring bosatt i Stockholmsförorten Husby, där han bodde i en lägenhet tillsammans med sin närmsta familj.

Hans dator gav vid handen att han sannolikt utsatt hundratals flickor mellan 11 och 20 år för grova brott.

– Vi jobbar omvänt i det här fallet, måste själva söka upp brottsoffren och förmå dem att berätta. I dagsläget har vi identifierat 68 av dem. Det svåra är att offren själva inte sett sig som offer utan istället som medskyldiga. De har känt väldigt mycket skam och skuld, konstaterar Björn Sällström.

Ärendet har fortsatt svälla under utredningens gång. Den har varit tekniskt komplicerad och omfattande. Rikskriminalen har haft som fokus att kunna visa att det är 28-åringen som ligger bakom brotten.

Själv hävdar mannen att han är oskyldig och att hans dator fjärrstyrts.

– Vi hävdar att vi tekniskt lyckats bevisa att så inte är fallet, säger Björn Sellström.

28-åringen har använt andra unga mäns profilbilder när han chattat med sina offer. För detta kommer han också att åtalas så småningom.

– Vi vill hävda att det handlar om förtal och grovt förtal och att det behöver prövas, säger Emelie Källfelt.

Rättegången startar den 16 oktober och beräknas ta ett halvår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.