Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 03:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/italien-vill-skicka-sopor-till-stockholm/

STHLM

Italien vill skicka sopor till Stockholm

Just nu pågår det ett sopkaos i Rom, Italien. Nu kan soporna komma att skickas till Sverige. Foto: Andrea Panegrossi/TT

Rom. Den italienska huvudstaden genomgår en av sina värsta sopkriser, men kanske kan Sverige och Högdalenverket bli räddningen för Rom. Förhandlingar om att Sverige skulle ta en del av de italienska soporna pågår.

I den 35 gradiga värmen jäser soporna i stora sopcontainrar. En söt vidrig lukt av sopor sprider sig överallt. Inte minst efter att kommunen slutat med att spruta rengöringsmedel när containrarna är tömda. Den utgiften har kommunen dragit in för att spara pengar.

I centrum märks sopkrisen mindre. Kring Spanska trappan och Peterskyrkan är det rent och fint. Men man behöver inte gå långt på bakgatorna för att se hur sophögarna tornar upp sig. I förorterna är det värst. Där blir soporna liggande i dagar. När containrarna är fulla så får man ta till gatan och även trottoaren.

Högdalenverket som drivs av Stockholm Exergi bekräftar att man har fått en förfrågan från den italienska staten om att hjälpa till. De beskriver situationen som akut. 

– Vi ställer höga krav på vilket avfall vi tar hand om men vi har lovat att utvärdera, säger Jonas Collet, presstalesman på Stockholm Exergi.

Vad för slags avfall det rör sig om och hur mycket är i nuläget oklart.

Collet säger att avfallshantering är ett stort problem i många länder och att man på Stockholm Exergi gärna vill hjälpa till om man kan.

– Vi tycker det är viktigt eftersom vi kan rena avfall så att det inte läcker ut gifter i naturen eller plaster i haven.

– Men i dagsläget kör vi redan våra anläggningar på i närmaste maxkapacitet så vi kanske inte har så väldigt stora möjligheter att hjälpa till just nu.

Inne på Högdalenverket förbränns och sorteras sopor. Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

Ansvar för den kommunala renhållningen är Ama. Presskontoret bekräftar att man nu förhandlar med Sverige. Men det behövs tid och tålamod för att komma överens, säger pressansvarige Gianluca Parnoffi.

Denna gång vill italienarna skicka soporna med båt till Stockholm och eventuellt Göteborg. Det hela kan bli en dyr historia för Roms kommun och den mycket föga populära borgmästaren Virginia Raggi. Roms första kvinnliga borgmästare har under tre år inte lyckats få ordning på stadens transporter och ännu mindre på soporna.

För att merparten av sopbergen skall försvinna inom en vecka, vilket kommunen satt som mål, krävs stora uppoffringar. Under en vecka skall sopstationerna ta hand om hela 19.200 ton sopor. En rad angränsande städer ställer motvilligt upp och tar emot huvudstadens skräp.

Ama är djupt kört i botten både ekonomiskt och moraliskt. Frånvaronivån bland de anställda ligger på 15,3 procent medan 8,6 procent är sjukskrivna. Det gäller att komma ihåg att Roms kommun är ganska exakt tio gånger större än Paris. Det är därför renhållningen har hela 7667 anställda.

Förhandlingarna mellan Stockholm Exergi och Ama kan bli en dyr historia för romarna. Kommunen har förlängt arbetsskift och ger extra påslag för att staden skall bli ren inom en vecka. Samtidigt presenterar Romtidningen Il Messaggero fakta som att bara sex av tio sopbilar fungerar.

Priset för att skicka romarnas sopor till Stockholm blir högt. Det har stigit efter att Kina slutat att importera sopor samtidigt som Storbritannien söker nya förbränningsanläggningar i Centraleuropa.

På Högdalenverket produceras el och fjärrvärme genom förbränning av avfall. Foto: Ulf Grünbaum/TT

För ett år sedan fick Italien betala 1460 kronor för varje ton som skickades till Österrike. Att skicka soporna till Sverige skulle kosta mycket mer. Il Messaggero uppskattar att det kommer att kosta runt 40 miljoner kronor att skicka 20.000 ton av Roms sopor till Stockholm och eventuellt även till Göteborg.

Under åren 2012-2013 tog Högdalenverket emot sopor från området kring Neapel, något som väckte debatt. Under 2013 blev ett 40-tal anställda på förbränningsanläggningen sjuka i oklara symtom som klåda och nässelutslag och fick sjukskriva sig vilket gav ytterligare liv till den offentliga diskussionen.

I Roms sopor bör det inte finnas giftigt eller farligt avfall. Men romarna är ytterst odisciplinerade. På gatan finns fyra containrar: en för färskt avfall, en för glas och metall, en för plast och en för papper.

Endast en mindre del är källsorterat, eftersom romarna inte följer anvisningarna. Oftast beror det på att det är fullt och då trycker romarna in soporna i den container där det fortfarande finns plats. Eller ställer soporna direkt på gatan. Där hamnar nattetid även madrasser, sängar och mindre skåp.

Läs mer: Stockholm får inte bli Nordens Neapel