Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/italienska-tekniker-flygs-till-stockholm-for-att-losa-parkeringskaos/

STHLM

Italienska tekniker flygs till Stockholm för att lösa parkeringskaos

Parkeringshuset P-Snurran i Stockholm på en bild från 2003. Foto: Jan E Carlsson/TT

Sedan i slutet av juli har 18 bilar suttit fast i det automatiska parkeringshuset i centrala Stockholm. Nu ska tekniker från Italien flygas in för att försöka få ordning på det tekniska haveriet. 

– Vi kommer sen att se över garagets framtid, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm parkering.

Parkeringshuset P-Snurran på Rörstrandsgatan i Stockholm invigdes 2003. Byggnaden har fyra våningar och bilarna som ska parkeras körs in en entréhall och lyfts sedan på plats med hjälp av slädar. 

I slutet av juli slogs styrsystemet ut efter en överbelastning i elnätet. 18 bilar blev fast i garaget och har varit det sedan dess. 

Tekniken i parkeringshuset är italiensk och inga svenska tekniker har lyckats förbikoppla systemet för att få ut bilarna. Nu ska därför tekniker från Italien flygas in för att lösa problemet.

– De kommer under andra halvan av september, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm parkering.

Enligt honom har mekaniska garage som P-Snurran både för- och nackdelar.

– Bilarna står väldigt skyddade, det tar mindre yta och många upplever att det är skönt att de själva slipper parkera bilen, säger Christian Rockberger. 

– Men nackdelarna är ju att det är dyrt och sårbart när det blir driftstopp. Om vi i framtiden ska bygga liknande garage så kommer vi nog att använda en annan teknik.

Han säger även att Stockholms parkering just nu för diskussioner om garagets framtid.

– Vi vill gärna ha en prognos på om vi kan förvänta oss lika kraftiga driftstopp i framtiden. Vi vill inte ha ett system där kunder riskerar att få sina bilar inlåsta i två månader.

Ägarna till de 18 bilarna som är fast i garaget har under tiden som bilarna varit inlåsta fått gratis hyrbilar av Stockholms parkering.

– De har även fått gratis parkering. Och självklart heller inte behövt betala för parkeringen i P-Snurran.

Läs mer: Stockholm slår rekord i parkeringsintäkter 

Läs mer: Han stoppade p-avgifter på 289 gator